donderdag 10 mei 2012

Klassieke muziek voor kinderenHoe kun je kinderen op een speelse manier iets bijleren over klassieke muziek? Jaarlijks organiseert de bibliotheek luisterkabinetten voor kinderen van het 3e leerjaar. Lesgeefster Sofie Brockmans van Muzemix werkt  iedere keer een nieuw thema uit.

Leren luisteren naar klassieke muziek alsook de emoties in de muziek voelen, instrumenten herkennen en benoemen,… is de rode draad in deze muziekinitiatie. Wat hoor je? Hoe kwam de muziek tot stand? Wat maakt deze composities zo uniek?  Nadien test Sofie de opgedane kennis van de kinderen aan de hand van meerkeuzespelletjes, puzzels of een kleine quiz over componisten, hun leven, werk en hun tijdgenoten. De positieve reacties van de leerkrachten en de blije gezichtjes van de kinderen maken deze workshop tot een leuke en leerrijke muziekuitstap!

In onze muziekcollectie volgen wij de cd-uitgaven van Klara.  Klara 4 kids is een educatief project van Klara. In deze reeks is ondertussen  de vijfde cd verschenen nl.: ”Toeters en Bellen”.  De andere titels zijn: 'Van aap tot zwaan', 'Ezels en Elfen', 'Poppen en soldaatjes' en 'Prinsen en prinsessen'.
Om kinderen vertrouwd(er) te maken met klassieke muziek kan je het didactisch lesmateriaal met educatieve fiches downloaden op www.klara.beVoor elk muziekstuk is er één fiche met twee bladzijden: een met de opdrachten van de leerling en een voor de leraar met achtergrondinformatie bij de composities, didactische tips en suggesties.

Andere leuke portaalsites omtrent klassieke muziek voor kinderen zijn:
Een radioprogramma speciaal voor kinderen met alleen klassieke muziek. Vanaf zaterdag is dat elk weekend te horen op Classic FM. Klassiek voor Kids heet het.

In reclamefilmpjes, filmmuziek en games hoor je vandaag de dag nog beroemde melodieën die ooit zijn gecomponeerd door vroegere componisten. In 6 afleveringen nemen we uw leerlingen mee in de wereld van de klassieke muziek. SchoolTV laat kinderen kennismaken met klassiek zoals hier te zien op Youtube

Voorbeelden van cd’s met klassieke muziek in onze jeugdcollectie
  • Sommige kinderen zijn dol op opera-muziek. Waarschijnlijk komt dat door de combinatie van zang, verhaal en 'grootsheid'. In deze hoek zijn de opera-bewerkingen van Frank Groothof ('Frank' uit Sesamstraat) een absolute aanrader. Spannend, grappig, en perfect aansluitend op de kinderwereld.
  • De Lovely Baby cd’s van Raimond Lap zijn al jaren een begrip. Rustgevende en educatieve muziek voor baby’s en peuters! De muziek van Raimond Lap is al vele malen bekroond met gouden- en platina platen. De cd’s staan opgesteld in de peuterhoek van onze jeugdafdeling en zijn te herkennen aan sticker met de rode stip.
  • De Klara4Kids-reeks
Raadpleeg voor een totaal overzicht van onze cd’s en boeken over klassieke muziek voor kinderen onze bili-catalogus.


Geen opmerkingen :