donderdag 3 mei 2012

Schrijver van de maand: Maarten 't Hart


Onze schrijver van de maand mei is een man wiens ego groot genoeg is om zijn persoonlijke website het Nationaal Documentatiecentrum Maarten ’t Hart te noemen. Een man ook die in zijn columns heerlijk kan fulmineren en polemiseren (zie bijvoorbeeld De gevaren van joggen), maar die in zijn meest autobiografische romans toch steeds een triest, introvert hoofdpersonage opvoert.

Eenzaamheid en het herkauwen van droeve jeugdherinneringen, meestal op het vlak van de liefde, vormen belangrijke thema’s in zijn werk. Zo ook in Een vlucht regenwulpen, zijn bekendste werk. Een neurotische hoogleraar biologie ontmoet het zusje van zijn onbeantwoorde jeugdliefde en begint zichzelf prompt aan te praten dat hij nog maar twee weken te leven heeft…

Dat de Maarten uit het boek bioloog is, is trouwens ook geen toeval. Ook de schrijver zelf promoveerde in deze wetenschappelijke discipline. Zijn fascinatie voor de natuur keert ook wel vaker terug in zijn verhalen, net als zijn liefde voor klassieke muziek. Met altijd opnieuw ongeveer dezelfde vertelstof en een sterk autobiografische inslag zou ’t Hart zichzelf herhalen, zo wordt wel eens gezegd, maar telkens weer zijn zijn verhalen nieuwe, boeiende variaties op die persoonlijke thema’s.

En tegelijk zijn het hele kleine verhalen, gespeend van grootse gebaren en ook stilistisch gezien zonder overdreven bombast. Het meesterschap van deze schrijver schuilt niet in het verzinnen van het buitengewone, maar wel in het vatten van het onbeduidende. De tragiek in de verhalen van Maarten 't Hart is de tragiek van een alledaags leven dat binnenstebuiten wordt gekeerd.

Ook al dateert Een vlucht regenwulpen al van 1978, neem het zeker eens ter hand - of een ander boek van Maarten 't Hart natuurlijk. U vindt zijn boeken nog de hele maand mei terug in onze themastand tussen de romans. Hieronder ziet u een kort interview over zijn meest recente boek, Verlovingstijd.


Alles van Maarten 't Hart in onze collectie
Maarten 't Hart op Wikipedia
De officiële website van Maarten 't Hart

Geen opmerkingen :