maandag 4 juni 2012

Schrijver van de maand: Aster Berkhof


Deze maand wordt hij 92 jaar. In totaal schreef hij meer dan 100 boeken. En nog steeds blijft Aster Berkhof verder gaan. Hoedje af voor dit monument van de Vlaamse Letteren!

Geboren als Louis Van den Bergh in 1920, slaagde hij er al in 1936 in een verhaal gepubliceerd te krijgen in een literair tijdschrift. Later ging hij Germaanse talen studeren en schreef hij zijn eerste echte roman “ter verpozing” tussen het maken van zijn doctoraatsthesis in.

Dat ontspannende karakter van zijn debuut bleef ook doorheen de rest van zijn oeuvre bewaard. Of het nu avonturenverhalen waren, detectives of humoristische romans, telkens bezitten de boeken van Berkhof diezelfde lichtvoetige maar smaakvolle stijl die hij in Vlaanderen introduceerde. Het mooiste voorbeeld hiervan is ongetwijfeld Veel geluk, professor! , uit 1962. Een literatuurdocent in het mondaine St.Moritz wordt verliefd op zijn Amerikaanse studente, en Berkhof maakt er een leuk en luchtig liefdesverhaal van in ware operettestijl.

Berkhof was een pionier in de manier waarop hij met goede verhalen een brug sloeg tussen de serieuze literatuur en het populaire leesvoer. Niet voor niets was hij lange tijd Vlaanderens meest gelezen auteur! Wij eren hem nu als onze schrijver van de maand. De hele maand juni lang vindt u zijn vele boeken terug op onze themastand tussen de romans.


Alles van Aster Berkhof in onze collectie
Aster Berkhof op Wikipedia
"Veel geluk, professor!" als gratis e-book (pdf) bij de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren

Geen opmerkingen :