donderdag 5 juli 2012

NIEUW! Daisyboeken voor kinderen in de jeugdafdeling

Gaat lezen je moeilijk af of heb je last van een leesbeperking (vb. dyslexie)? Dan zijn Daisyboeken wellicht iets voor jou! Daisyboeken zijn namelijk gebruiksvriendelijke luisterboeken!

Wat is een Daisyboek?

Een Daisyboek is een boek dat in een studio voorgelezen wordt en vervolgens op cd-rom gezet. De voorlezers zijn vrijwilligers met een aangename stem, maar ook auteurs lezen geregeld hun eigen boeken in. Zo'n bijzondere band met de schrijver krijg je alleen bij een luisterboek! Een boek staat meestal op één schijfje, dikke boeken nemen soms twee schijfjes in beslag. Sommige boeken duren erg lang, anderen staan garant voor ongeveer vier uren luisterplezier!

Wat betekent Daisy?

Daisy staat voor 'Digital Accessible Information System', de wereldwijde standaard voor luisterboeken, bestemd voor personen met een leesbeperking.

Wat is het verschil met een gewoon luisterboek?

Het grote voordeel van een Daisyboek is dat je het hanteert zoals een gewoon boek. Je kan het in één ruk uitlezen, maar het is ook mogelijk om het boek te doorbladeren, van zin naar zin, bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Stukken opnieuw beluisteren, stiekem vooruit lezen, een bladwijzer plaatsen: het is allemaal mogelijk!  

Wat heb ik nodig om zo een Daisyboek te beluisteren?

Er werd een speciaal toestel ontworpen om Daisyboeken te beluisteren, namelijk een Daisyspeler. In de bib van Maaseik kan je zo een Daisyspeler uitlenen.

Je maakt misschien liever gebruik van de Daisysoftware? Die is gratis verkrijgbaar in de bibliotheek van Maaseik. Je installeert deze software op je computer/smarthphone of tablet. De software werkt ook op de meeste cd/dvd-spelers.

En hoe zit het met het aanbod Daisyboeken in de bib?

De bibliotheek van Maaseik beschikt over een 300-tal Daisyboeken voor kinderen: prentenboeken, niveauleesboeken, informatieve boeken en verhalende boeken voor verschillende leeftijden (a-,b-,c-boeken). 

Tenslotte nog een tip!

Leen het Daisyboek uit, samen met het 'gewone' boek! Dan kan je niet alleen luisteren, maar ook de tekst meevolgen in het boek. Misschien wordt lezen op die manier ineens ook een stuk plezieriger!?

Geen opmerkingen :