dinsdag 10 juli 2012

Schrijver van de maand: J.M.G. Le Clézio

U had het natuurlijk nog van ons te goed, dus zonder verdere omwegen volgt hier onze schrijver van de maand juli: J.M.G. Le Clézio! Als Nobelprijswinnaar wiens werk doet dromen van verre landen en vreemde culturen, is deze auteur uitermate geschikt voor de zomermaanden.


Jean-Marie Gustave Le Clézio werd in 1940 geboren te Nice, maar heeft naast de Franse ook de Mauritaanse nationaliteit omdat zijn vader van dat koloniale eiland afkomstig was. Op achtjarige leeftijd vertrok het gezin naar Nigeria, waar zijn vader gelegerd was in dienst van het Britse leger. “J.M.G.” studeerde later in Engeland, gaf les in Amerika en was voor het Franse leger actief in Thailand en Mexico. Tussen 1970 en 1974 leefde hij bij een indianenstam in Panama en in 1975 trouwde hij met een Marokkaanse (zijn tweede vrouw).

Zijn literaire stijl was aanvankelijk nogal experimenteel, erg talig en gericht op thema’s als schrijven en waanzin. Zijn debuut, Proces Verbaal, is bijvoorbeeld het beklemmende verhaal over een jongeman met een onduidelijk verleden, die alles achter zich laat en in eenzaamheid, angst en verveling zijn dagen vult met niets doen en nadenken.

Maar in de late jaren ’70 (na en misschien dankzij dat tweede huwelijk) vond de jonge hemelbestormer rust, en werden zijn schrijfsels meer ingetogen. Reizen en opgroeien zijn vanaf dan belangrijkere thema’s. Steeds meer en steeds beter worden de boeken van Le Clézio bespiegelingen over identiteit, cultuur en de verbondenheid van de mens met de plaats waar hij leeft. Een open blik en een sensuele schrijfstijl zijn daarbij zijn grootste troeven.

Die perfectionering van zijn schrijfstijl leidde in 2008 tot de Nobelprijs voor de literatuur. De jury noemde hem "een schrijver van nieuwe vertrekpunten, van poëtisch avontuur en van zinnelijke vervoering, de ontdekkingsreiziger van een menselijkheid aan de zelfkant en de onderzijde van de heersende beschaving".


Alles van J.M.G. Le Clézio in onze collectie
J.M.G. Le Clézio op Wikipedia
J.M.G. Le Clézio als Nobelprijswinnaar (Engelstalig)

Geen opmerkingen :