woensdag 1 augustus 2012

Schrijver van de maand: Alain de Botton


Filosofische essays als ideaal vakantievoer? Dat kan, dankzij onze schrijver van de maand. Alain de Botton herwerkt de zware kost van oude filosofen tot een lichte hap die iedereen wel kan smaken.

De Botton werd in 1969 geboren als zoon van een Zwitsers multimiljonair en genoot een erg geprivilegieerde opvoeding. Op zijn twaalfde werd hij op internaat gestuurd in Oxford, waar Engels zijn eerste taal werd. Later studeerde hij geschiedenis en filosofie in Cambridge, maar zijn doctoraat aan de universiteit van Harvard onderbrak hij om boeken te schrijven voor een breder publiek. Filosofie mocht volgens De Botton niet worden opgesloten in de achterkamertjes van de academische wereld, maar moest voor iedereen toegankelijk zijn.

In 2008 begon De Botton in London met The School of Life, een onderwijsinstituut dat meer gericht is op het geven van tips voor het leven van een zinvol leven, dan op het vergaren van kennis an sich. Bovendien is De Botton ook begenadigd spreker die over de hele wereld voordrachten en interviews houdt.


Maar wat schrijft De Botton dan? Geen ver-van-mijn-bedshow over abstracte begrippen, maar hele concrete vragen over het alledaagse leven. Wat voor zin heeft het te reizen? Hoe bepaalt je wooninrichting je geluk? Waarom is de liefde zo moeilijk? Etc...

De Botton voert je vlot mee doorheen leuke verhalen, inspirerende gedachten en rijke inzichten. Zijn boeken zijn stuk voor stuk gevat geschreven en rijk geïllustreerd. Ontdek ze de hele maand augustus in onze themastand tussen de romans.

Alles van Alain de Botton in onze collectie
Alain de Botton op Wikipedia
Alain de Botton op TED (2 voordrachten)
De officiële website van Alain De Botton

Geen opmerkingen :