zaterdag 1 september 2012

Schrijver van de maand: Bill Bryson


In september presenteren we u een schrijver van de maand op de wip tussen de heerlijke grote vakantie en een interessant nieuwe schooljaar. Bill Bryson is immers een reiziger pur sang die zijn omzwervingen met een geniale stijl weet vast te leggen, maar die net zo goed beroemd werd met een fijn toegankelijk werk over zowat alle wetenschappen: Een kleine geschiedenis van bijna alles.

Bryson werd in 1951 in Amerika geboren, maar trok er als jonge twintiger even tussenuit om met de rugzak Europa door te trekken. In Engeland leerde hij zijn latere vrouw kennen, en na een korte terugkeer naar Amerika om er zijn studies af te maken, settelde hij zich als journalist in het Verenigd Koninkrijk.

Na reeds enkele leuke reisverslagen te hebben gepubliceerd, pakte Bryson in 1995 uit met Notes from a Small Island. Zijn gezin - Bryson was ondertussen vier keer vader geworden - was van plan terug te keren naar Amerika en voor hij vertrok wou hij nog één keer heel Groot-Brittannië door reizen en dit boek is zijn verslag daarvan. In 2003 werd het in het UK uitgeroepen als het boek dat het best de Britse volksaard weet te vatten. Eens terug in Amerika volgde in 1999 de sequel Notes from a Big Country - in de USA heel toepasselijk I'm a stranger here myself getiteld.

In 2003 volgde dan A Short History of Nearly Everything. De luchtige, humoristische schrijfstijl die Bryson zich in zijn reisverhalen had eigen gemaakt en zijn aandacht voor het bijzondere in het alledaagse, die richt hij nu op de wetenschappen. In hele eenvoudige en toegankelijke woorden schetst Bryson een beeld van waar de moderne wetenschap staat en, even belangrijk, hoe die daar is geraakt. Bovendien meet Bryson zich ook helemaal geen air van onfeilbaarheid aan, getuige deze lijst met errata. Het boek werd - volledig terecht - een bestseller, en blijft een absolute aanrader voor absoluut iedereen. Er bestaat zelfs een jeugdversie van, die u uiteraard ook in onze bib kan vinden.

Bent u dus nog aan het nagenieten van een heerlijke reis? Of begint de drang naar nieuwe kennis alweer te kriebelen? Kom dan de briljante Bill Bryson ontdekken in onze "Schrijver van de maand"-themastand tussen de romans.

Alles van Bill Bryson in onze collectie
De officiële website van Bill Bryson
Bill Bryson op Wikipedia
Bill Bryson's eigen YouTube-kanaal

Geen opmerkingen :