woensdag 10 oktober 2012

50 jaar "Love Me Do"

Op 5 oktober was het precies 50 jaar geleden dat The Beatles de wereld overrompelden met hun eerste single: Love Me Do. Ontdek hier hoe het eruit zou hebben gezien als zij vandaag de dag een reünieconcert zouden spelen ter gelegenheid van dit jubileum:Hoe het begon? Eerder in 1962 waren The Beatles afgezakt naar London, alleen maar om er te worden afgewezen door Dick Rowe van platenmaatschappij Decca. Even later was het toch raak bij het Parlophone label van EMI en viel de bezetting van de band definitief in de plooi. Van Love Me Do bestaan er nog drie opnames met drie verschillende drummers, maar uiteindelijk werd het Ringo Starr en rest, zoals men zegt, is geschiedenis.

In de tijd dat de meeste jonge artiesten vooral covers van grote namen brachten, of "prefab-nummers" van de hand van professionele liedjesschrijvers, was Love Me Do meteen ook een voorbode van wat één van de grootste succesfactoren van The Beatles zou worden. Lennon en McCartney hadden het nummer samen geschreven en daar zo nauw bij samengewerkt dat ze zich later geen van beiden nog konden herinneren van wie het originele idee precies afkomstig was.

Hoewel het inhoudelijk nogal magere liedje zelf geen nummer één hit werd, betekende het wel de start van een ongelofelijke carrière. Gillende fans, complottheorieën, drugs, sociaal engagement, speelfilms, roadtrips en ruzies, ... The Beatles kenden het allemaal. Van 1962 tot 1970 zouden de vier jongens uit Liverpool de popmuziek veranderen, en zo ook de hele wereld. Want de Beatlemania was niet enkel een muzikale beleving, het was ook het strijdperk van een heel generatieconflict. Babyboomers die in de jaren '60 in opstand kwamen tegen hun vooroorlogse ouders, deden dat met Beatlehaar.


Goede wijn behoeft natuurlijk geen krans, maar ter gelegendheid van dit belangrijke jubileum zetten we The Beatles toch nog eens graag in de kijker. In de bib vind je namelijk niet enkel het volledige muzikale oeuvre van The Beatles, maar ook biografieën en informatieve boeken, documentaires, films, muziekdvd's en noem maar op. Met een bijzondere aandacht voor John Lennon natuurlijk, die gisteren zijn 72ste verjaardag zou hebben gevierd, verzamelden we dit alles in een extra themastand in de hal van de bibliotheek.

En ten slotte citeren we hier nog het dankwoord van Yoko Ono uit Lennon Legend, een prachtig verzamelboek vol met unieke memorabilia uit het rijke leven van John Lennon, dat u vanzelfsprekend ook in de bib kan terugvinden.


Herontdek de vier helden van de jaren '60 in de bibliotheek! Nog tot eind oktober.

Geen opmerkingen :