dinsdag 23 oktober 2012

Boekloggen 2012-2013


De afgelopen weken zijn de zesde studiejaren van Maaseik weer begonnen met "boekloggen": per klas maken ze een blog waarop ze alles bijhouden wat in hun leefwereld te maken heeft met boeken. Een boekbespreking maken wordt zo een pak leuker, maar ook filmpjes over boeken, links naar leuke websites en alle mogelijke leeservaringen kunnen de leerlingen hier met elkaar delen.

Vorig jaar was het boekloggen al een succes bij de kinderen van De Boomgaard. Dit jaar doen ook de zesdeklassers van De Sprong mee; zij startten gisteren met hun blog. In vergelijking met vorig jaar is het boekloggen nog interactiever geworden: leerlingen kunnen nu elkaars berichten leuk vinden met een duimpje omhoog en kunnen er ook echt op reageren. Deze nieuwe opties vielen in ieder geval meteen in de smaak bij de jonge bloggertjes!

De resultaten kan u bekijken op:
http://www.bibmaaseik.be/boekloggen


Elke klas kreeg eerst een korte introductie. Waarom zou je een blog bijhouden? Wat zijn de voordelen tegenover een dagboek of een boekbespreking op papier? En hoe werkt het eigenlijk allemaal? Vol spanning zaten de leerlingen te luisteren hoe ze zelf aan de slag konden en vol enthousiasme stortten ze zich vervolgens op het boeklog van hun klas.

Eerst een leesprofiel maken - want je bent wat je leest - en daarna meteen een boekbespreking toevoegen, de zesdejaars hadden het bloggen snel onder de knie. En natuurlijk gebeurde alles in overleg achter de computer, wat vaak leuke gesprekken over boeken opleverde. Door het bloggen leerden de kinderen elkaars boekensmaak beter kennen en ontdekten ze al gauw een hele resem leuke boeken om te lezen.

Afbeeldingen werden geüpload, boekgegevens werden ingevoerd en vooral: heel veel persoonlijke meningen over de boeken werden neergeschreven. Al gauw verschenen ook de eerste duimpjes onder de berichten en hier en daar kreeg iemand ook al een reactie. Slimme bloggers leerden zelfs meteen hoe ze een filmpje op het boeklog konden posten.


Het was bij alle klassen een supervoormiddag en het was tof om te zien hoe ook na de schooluren het boekloggen verder ging. We hopen hier het hele schooljaar lang nog vele mooie dingen op te zien verschijnen - zeker naar de boek-knutselwerkjes van de leerlingen van De Sprong kijken we al heel hard uit.

Alvast bedankt aan alle jonge boekloggers van Maaseik en hun enthousiaste juffen!

En ohja, vind je dit een leuk project van de bib? Stem dan zeker op ons voor de Vlaamse Bib Web Awards!

Geen opmerkingen :