maandag 1 oktober 2012

Schrijver van de maand: Cees Nooteboom


Nog steeds moet de Nederlandstalige literatuur het doen zonder Nobelprijswinnaar en van alle gedoodverfde kanshebbers blijft ondertussen enkel Cees Nooteboom nog over. Hoog tijd om u in deze oktobermaand zelf te laten oordelen hoe steengoed zijn werk wel is.

Om te beginnen kan Nooteboom hoe dan ook op een lange staat van dienst rekenen. Al in 1955 debuteerde hij met zijn tot roman herwerkte reiservaringen, nadat hij als jonge twintiger liftend door Europa trok. Reisverhalen zouden altijd Nootebooms belangrijkste genre blijven, en omgekeerd maakte hij het genre echt volwassen in de Nederlandse letteren.

Zijn verhalen zijn altijd prikkelend en meeslepend, maar zijn grotere werken hadden vaak de reputatie complex en (te) intellectualistisch te zijn. Bijna 20 jaar lang schreef hij daarom geen roman meer en concentreerde hij zich als journalist op meer beschouwende stukken, onder andere reisreportages. In 1980 pakte hij echter uit met Rituelen, zijn absolute meesterwerk. Deze ingetogen maar erg strak gecomponeerde ideeënroman over de zoektocht naar vormgeving in het leven, bezorgde hem internationale faam en bombardeerde hem dus meteen ook tot Nobelprijskandidaat.


Sindsdien wist het letterlijk grenzeloze talent van Nooteboom een steeds groter publiek aan te spreken. Zowel buitenlandse markten gingen voor bijl als het grote Nederlandstalige publiek. In zijn rijke oeuvre stippen we nog het ijzersterke Allerzielen (1998) aan en de relatief recente verhalenbundel 's Nachts komen de vossen (2009). Nootebooms nieuwste boek, Brieven aan Poseidon, verschijnt deze maand nog.

Alles van Cees Nooteboom in onze collectie
Cees Nooteboom op Wikipedia
De officiële website van Cees Nooteboom

Geen opmerkingen :