woensdag 7 november 2012

Schrijver van de maand november - Paul Auster


Hij is één van de grootste nog levende Amerikaanse schrijvers. Zijn oeuvre van ondertussen dertig jaar werd laatst nog aangevuld met Winterlogboek, het autobiografisch overzicht van een leven dat de overige seizoenen achter zich heeft. Paul Auster is 65 nu, maar nog steeds even maniakaal bezig met literatuur als in zijn jeugdjaren, toen hij na zijn afstuderen in Parijs Franse schrijvers vertaalde en een hongerleven leidde.

Dat de arme zolderkamerdichter uitgroeide tot een internationaal fenomeen, komt in de eerste plaats door De New York trilogie. Deze drie romans die Auster begin jaren tachtig schreef - drie afzonderlijke verhalen die toch sterk met elkaar vervlochten blijken - betekenden de grote doorbraak. Aan de oppervlakte zijn het bijzondere detectiveverhalen, maar daaronder gaat een hele bevreemdende onderstroom schuil: telkens moet het hoofdpersonage zich verdiepen in het leven van iemand anders en heeft dit ontwrichtende gevolgen voor zijn eigen identiteit. Met zijn taalfilosofische vraagstukken en zijn existentiële twijfel over wat werkelijkheid is en wat fictie, vormt deze trilogie nog steeds een perfect schoolvoorbeeld van het postmodernisme.


Gevangen te zitten in woorden, in verhalen en verhaalstructuren en de compulsieve zoektocht naar identiteit die daaruit voortvloeit, het zijn thema’s die Auster vanaf dan blijven boeien en die steeds terugkeren in zijn werk. Niet toevallig zijn Austers hoofdpersonages vaak ook schrijvers of zijn ze op een andere manier gepokt en gemazeld in de literatuur. Het laat hem toe rijkelijk te verwijzen naar grote helden als Thoreau of Melville of Poe... intertekstualiteit en metafictie zijn nog van die typische postmoderne technieken waar Auster in uitblinkt.

Dergelijke intellectuele spielereien hebben Auster soms het imago van een moeilijk, cerebraal auteur bezorgd - onterecht, want niemand schrijft zo helder en toegankelijk als hem - maar daarnaast heeft hij ook altijd (en steeds meer) bijzonder veel aandacht gehad voor de werkelijkheid rondom hem: de stad New York natuurlijk, maar ook het toeval dat levens bepaalt en de sociale gelaagdheid van de Amerikaanse samenleving. Die mix van vaste thema's en ideeën in combinatie met zijn klare stijl zorgen voor een eigen stempel die Auster telkens weer op zijn boeken weet te drukken.

Ontdek de stijlvolle ideeënliteratuur van Auster nog de hele maand november in onze Schrijver-van-de-maandthemastand.


Alles van Paul Auster in onze collectie
Paul Auster op Wikipedia
Paul Auster op Facebook
Paul Austers Winterlogboek bij Joos op Radio 1

Geen opmerkingen :