woensdag 12 december 2012

Gouden 'Bib Web Award' voor Maaseik


Op maandag 10 december vond in de Bibliotheekschool Gent de uitreiking plaats van de Bib Web Awards. Hiermee worden verdienstelijke websites en webtoepassingen binnen de Vlaamse Bibliotheek-, documentatie- en informatiesector onder de aandacht gebracht. In 2010 won onze bib zilver in de categorie Twitter (zie blogverslag).

In de digitale wereld evolueert alles razendsnel. Voor de tweede editie werden een elftal nieuwe categorieën met welluidende namen zoals ‘Let’s go viral’, ‘Small is beautiful’ of ‘E-talage’ in het leven geroepen. De cursisten van het graduaat BDI-kunde en hun docente Eva Simon selecteerden voor elke categorie tien genomineerden.

In oktober vernamen we dat de bib van Maaseik net als in 2010 tweemaal tussen de nominaties zat. We lanceerden een oproep om voor ons te stemmen en waren aangenaam verrast toen we na afloop mochten vaststellen dat onze twee projecten ook deze keer de shortlist (de top vijf per categorie) gehaald hadden. Het publiek (8514 stemmers) en een vakjury dragen elk voor 50 % bij aan het eindresultaat.

Alle bibliotheken uit de top vijf ontvingen een uitnodiging voor de plechtige uitreiking van de Bib Web Awards in de bibliotheekschool van Gent. Eerst kwamen enkele speciale prijzen aan bod. Auteur Annelies Verbeke las een kortverhaal voor dat zij speciaal voor de gelegenheid schreef en overhandigde de publieksprijs aan de Luisterpuntbibliotheek voor 'Ik haat lezen'. De Digigids van Bib Bornem ging aan de haal met de prijs van de bibliotheekschool. De prijs van de vakjury was bestemd voor de Boekentoren (UGent).

Vervolgens werden er per categorie gouden, zilveren en bronzen Bib Web Awards uitgereikt. In de categorie ‘Out of the box’ strandde bib Maaseik op de vierde plaats met Boekloggen en vielen we dus net buiten de prijzen. We moesten  Read 'n Meet (Bib Nazareth), Erfgoedkids (Erfgoedcel CO7) en Leeseil@nd (SCVO Sité) laten voorgaan.

Maar met Digital Storytelling heeft de bib van Maaseik onomstotelijk bewezen dat ze ‘Vree Mediawijs’ is. Het brons was bestemd voor Computerestafette (Rupelbib), Bib Bornems Digigids ontving het zilver en onze bib sleepte het goud in de wacht. Meteen een primeur voor Limburg!

Natuurlijk is het hele bibteam trots en blij met deze beloning voor onze inspanningen. Speciale dank gaat hierbij uit naar Kif Kif, Bibnet en vooral Stefan Flipkens en zijn leerlingen van het College Maaseik. Hun gedrevenheid, creativiteit en enthousiasme maakten van Digital Storytelling een succesverhaal. (Her)bekijk de resultaten op het Youtubekanaal van de bib. Hieronder tonen we twee mooie voorbeelden.

 

Bedankt aan initiatiefneemster Eva Simon en haar studenten! Dankzij jullie heeft een ruim publiek op een speelse manier wederom kennis gemaakt met een gevarieerd gamma aan creatieve webtoepassingen uit de bibliotheeksector. Ook de aandacht en bemoedigende reacties die de laatste weken onze richting uitkwamen zijn hartverwarmend! Hartelijk dank aan de juryleden en aan iedereen die voor ons gestemd heeft!

Meer info over de Bib Web Awards 2012:
http://bibwa2012.blogspot.com
https://twitter.com/bibwa2012
http://www.facebook.com/bibwa2012


Geen opmerkingen :