dinsdag 4 december 2012

Schrijver van de maand: Philip Roth


Nog niet zo lang geleden verklaarde Philip Roth dat de roman ten dode opgeschreven was - een statement waar onze vorige schrijver van de maand, Paul Auster, hevig tegen reageerde. Roth bleef echter bij zijn standpunt en onder het motto practice what you preach hing hij zelf zijn pen in de wilgen. Komt er geen nieuw boek meer van Roth? Laten we dan in ieder geval even terugkijken op de rijke erfenis die hij achterlaat.

Philip Roth werd geboren in 1933 als kind van tweede-generatie Joodse ouders, een afkomst die een sterke invloed zou hebben op zijn literaire werk. Roth voert vaak een man van Joodse afkomst op die zich in het libertijnse Amerika dat hij rond zich ziet wil losbreken van zijn ouders en van de hele Joodse gemeenschap met hun hang naar traditie. In zijn oudere boeken leidt dat tot vooral tot vermakelijke situaties, later voegt Roth er vaak een serieuzere dimensie aan toe. Een goed voorbeeld van hoe de hoofdpersonages van Roth wel eens willen ontsporen, is op seksueel vlak. In het oudste boek van hem dat we nog in onze bibliotheek hebben, De borst uit 1972, verandert een literatuurprofessor zowaar in ... jawel ... een vrouwenborst.

Die kafkaeske humor verschuift later meer in de richting van maatschappelijke satire. Want met een messcherp inzicht weet Roth telkens de pijnpunten van de Amerikaanse samenleving bloot te leggen. Neem nu het complexe verhaal van Coleman Silk in De menselijke smet: een universiteitsprofessor die beschuldigd wordt van racisme en seksisme, maar een verleden meedraagt dat die aanklacht tijdens het lezen van het boek veel meer gaat nuanceren. De grote American Dream, het is bij hem niets anders dan een uitwas van hebzucht, angst, racisme en machtswellust waarin het weldenkend individu ten onder gaat.


Joodse neuroses, humor, seks en zelfspot, het doet een beetje aan Woody Allen denken, maar bij Roth zijn de autobiografische elementen vaak een insteek naar politiek of naar grote menselijke thema's zoals bijvoorbeeld, in zijn latere werk, ouderdom. Het straffe is bovendien dat Roth met die persoonlijke stijl van 1959 (zijn debuut) tot 2010 (Nemesis) romans is blijven afleveren zonder een dip te kennen qua kwaliteit! Chapeau!

Maar hebben we nu dan het laatste van hem gezien? Wij hopen van niet, wachten vol spanning op toch een nieuwe Roth en presenteren dit literaire monument ondertussen graag als schrijver van de maand. U vindt zijn boeken dus deze hele december lang in de themastand in het midden van de romanafdeling.

Alles van Philip Roth in onze collectie (via de nieuwe catalogus!)
Philip Roth op Wikipedia (en Philipje Precies in discussie met Wikipedia)
Cobra.be: Philip Roth stopt met schrijven
Philip Roth neemt de Prins van Asturiasprijs in ontvangst (2012)

Geen opmerkingen :