woensdag 2 januari 2013

Schrijver van de maand: Christophe Vekeman


Net 40 geworden op de valreep van 2012, is het deze maand de perfecte gelegenheid om Christophe Vekeman onder de aandacht te brengen. Op de één of andere manier wist hij immers steevast onder de literaire radar te blijven, hoewel zijn boeken steeds beter worden. Wordt 2013 dan misschien eindelijk het jaar van de grote doorbraak?

Vekeman is in ieder geval een rasecht taalbeest en staat vooral ook bekend als een begenadigd literair performer. Zijn romandebuut verscheen in 1999, het wonderjaar waarin ook Dimitri Verhulst, Yves Petry en Erwin Mortier voor het eerst van zich lieten horen. In tegenstelling tot hen werd hij nog nooit genomineerd voor een grote prijs en bleef hij een eeuwige outsider in literaire kringen.

Is het de humoristische inslag van zijn boeken, die soms aan een cynische Brusselmans doen denken, die maakt dat hij minder serieus wordt genomen? Of speelt zijn reputatie van bevlogen performer als dichter en praatgast op tv misschien in het nadeel van zijn romans? Een bloemlezing van podiumteksten in Señorita's toont dat zijn verbale virtuositeit zich soms moeilijk op papier laat vatten, maar dat maakt romans zoals 49 manieren om de dag door te komen niet minder moeite.

In ieder geval, op een bepaalde manier is Vekeman the best kept secret in de Vlaamse Letteren. Eigengereid, met een zwierige stijl en een hang naar het absurde, dat is Vekeman in een notendop. Literatuur die op cowboy-boots binnen komt wandelen en iedereen onder tafel bluft. De vergelijking met Brusselmans is niet zo heel gek, maar de verhalen van Vekeman lopen strakker in het gareel. Rond de schlemieligste hoofdfiguren weeft Vekeman met steeds meer metier een tragi-komische plot. Telkens roept hij een prachtig nihilistisch wereldje op van oneliners, slapstick en existentiële angst, waarin enkel de lezer overeind blijft.

Alles van Christophe Vekeman in onze collectie
Christophe Vekeman op Radioboeken.eu (online luisterverhaal)
Een uitgebreide bespreking van Christophe Vekemans oeuvre
Christophe Vekeman leest voor uit 49 manieren om de dag door te komen

Geen opmerkingen :