vrijdag 1 februari 2013

Schrijver van de maand: Philip Kerr


De schotse Philip Kerr werd geboren in 1956, groeide op in Edinburgh en studeerde rechten, maar zonder veel interesse. Pas toen hij ook filosofie ging bijstuderen, ontdekte hij via de Duitse bronteksten die hij moest lezen iets dat zijn grote passie zou worden: de Duitse geschiedenis van de 20e eeuw. Na zijn studies ging hij aan de slag als copywriter, maar ook in de reclamewereld maakte hij weinig tot geen impact. Zijn tijd bracht hij vooral door met het doen van research voor een verhaal dat hij maar niet uit zijn hoofd kreeg, over een detective in het vooroorlogse Berlijn. In 1989, toen hij 33 jaar was, kreeg hij het eindelijk gepubliceerd als March Violets, of Een Berlijnse kwestie in het Nederlands.

In dit boek voert hij voor het eerst Bernie Gunther op, een privé-detective in de grimmige stijl van Raymond Chandler met dat broeierige, van geschiedenis doordrenkte Berlijn van de jaren '30 als zijn werkterrein. Samen met de twee sequels werd zijn debuut later gebundeld als Berlin Noir – een titel die de sfeer van zijn thrillers perfect samenvat. Historisch goed onderbouwde decors en personages worden door Kerr perfect in scène gezet voor een adembenemend spannend verhaal. Zijn boeken over Bernie Gunther balanceren op de grens tussen de historische roman en de donkere thriller. Ze zijn intelligent geschreven, goed onderbouwd en met realistische personages, maar laten zich tegelijk bijzonder vlot lezen en slepen je zo mee naar hun verrassende ontknoping.


Na het succes van zijn eerste drie boeken besluit Kerr even wat anders te proberen - “gewone” thrillers en zelfs kinderboeken volgen - maar in 2007 laat hij Bennie Gunther toch weer terugkeren voor een nieuwe reeks verhalen. De complexe verhouding van de detective tegenover de Duitse machthebbers is nog niet veranderd en blijft één van de grote troeven van de reeks, terwijl de verhalen zelf alleen maar beter en beter worden. Praag fataal uit 2012 vormt daarbij de voorlopige kroon op het werk. In dienst gedwongen van Reinhard Heydrich, het Nazikopstuk over wie in 2010 ook al het bijzondere HhhH verscheen, wordt hem nu bevolen het meest klassieke raadsel uit de detectiveliteratuur op te lossen: de moord in een gesloten kamer...

Benieuwd naar hoe het dit keer afloopt voor Bernie Gunther? Haast u naar de bib. U vindt er de boeken van Philip Kerr nog de hele maand februari in onze themastand tussen de romans. De acht verhalen in de reeks zijn trouwens ook perfect afzonderlijk te lezen.

Alles van Philip Kerr in onze collectie
Philip Kerr op Wikipedia
De officiële website van Philip Kerr
De fansite van Bernie Gunther

Geen opmerkingen :