dinsdag 19 maart 2013

‘Alice in Wonderland’ met Ed Franck

Woensdag 15 mei 2013 om 20.00 uur in de bib van Maaseik


‘Op een lome zomerdag zit de verveelde Alice aan de oever van een rivier. Dan rent er opeens een groot wit konijn voor haar neus langs. Op het moment dat het beest een horloge uit zijn vestzak haalt, merkt Alice pas dat er iets vreemds aan de hand is. Nadat ze hem zijn konijnenhol in achterna is gerend, valt ze letterlijk een mysterieuze wereld binnen waarin ze een doldwaas avontuur beleeft met tal van absurde gebeurtenissen en merkwaardigste personages.’ 

Tot zover ‘Alice in Wonderland’ van Lewis Carroll in een notendop. In 2011 verscheen bij het Davidsfonds een gloednieuwe, eigentijdse vertaling van de bekende klassieker. Jeugdauteur Ed Franck stond in voor deze grondige facelift. Hij liet daarbij langdradige stukken en overbodigheden sneuvelen terwijl op andere plaatsen het nodige toegevoegd werd teneinde de leesbaarheid te vergroten.

Is dit goed gelukt? Daarover zijn de meningen verdeeld, maar de uitvoering van het boek zelf is in elk geval indrukwekkend. Paginagrote, kunstzinnige illustraties in warme kleuren worden afgewisseld met eenvoudige potloodtekeningen. Ze vormen een lust voor het oog en geven het verhaal extra spankracht.

Lewis Carroll schreef zijn ‘avonturen van Alice in Wonderland’ voor kinderen, meer bepaald voor zijn kleine vriendinnetje Alice Liddell, maar vandaag heeft het boek in de eerste plaats een positie verworven in de klassieke galerij van de volwassenenbibliotheek.

De leesclub buigt zich binnenkort over deze bijzondere uitgave en op woensdag 15 mei is Ed Franck te gast in de bib. Hij komt vertellen waarom zijn eigenzinnige bewerking noodzakelijk was en hoe hij daarbij tewerk gegaan is.

De toegang is gratis, meld je aan via maaseik@bibliotheek.be

Geen opmerkingen :