zaterdag 2 maart 2013

Schrijver van de maand: Niccolò Ammaniti


Een komiek die in Italië de grote winnaar wordt van de verkiezingen terwijl het land een crisis beleeft om u tegen te zeggen... voor ons reden genoeg om Niccolò Ammaniti naar voren te schuiven als onze schrijver van de maand. Waarom? Ammaniti is grappig, absurd, over the top, cynisch, bandeloos en eigenlijk, au fond, in- en intriest.

Reeds op 33-jarige leeftijd brak de schrijver internationaal door met Ik haal je op, ik neem je mee, een hilarisch maar ook pijnlijk treffend portret van drie verloren zielen in een Italiaans plattelandsdorpje. Het duurde echter nog tot na de lovende kritieken van bestsellerkoningen Kluun en Herman Koch vooraleer het ook in Vlaanderen en Nederland storm liep. Maar het moet gezegd: toen was was de adoratie ook compleet. Bij een bezoek van de schrijver aan Amsterdam bijvoorbeeld, waar fans urenlang zijn naam bleven scanderen in de hoop toch maar een glimp op te vangen van hun idool.

Wat maakt Ammaniti nu zo bijzonder? In zijn thuisland wordt hij tot de groep van “jonge kannibalen” gerekend omwille van zijn rauwe en vuige vertelstijl. Die is enerzijds perfect gepolijst om de lezer lekker te entertainen, maar anderzijds ook vuil en amoreel genoeg om net zo gretig tegen de schenen van de gevestigde (literaire) orde te schoppen. Ammaniti heeft een grote aandacht voor het groteske, voor de absurde overdrijving, en vermengt genres met een postmodernistisch gemak.

Op die manier doet hij, misschien meer nog dan aan andere auteurs, denken aan filmregisseur Quentin Tarantino. Meesterlijk is bijvoorbeeld hoe Ammaniti vaak meerdere verhaallijnen op een vernuftige manier weet samen te vlechten in zijn boeken. Personages worden met al hun zwakheden tegen elkaar gesmeten in een grote draaikolk van literair geweld. En met het meer ingetogen Ik ben niet bang liet Ammaniti zien nog een veel ruimer register te kunnen bespelen.

Net als Tarantino balanceert ook Ammaniti steeds op de dunne grens tussen pulp en cult; het is zijn heerlijke stijl die hem daarbij in evenwicht houdt. Als dat geen aanrader is!

Alles van Niccolò Ammaniti in onze catalogus
Niccolò Ammaniti op Wikipedia

Geen opmerkingen :