maandag 8 april 2013

Gelezen: Op zoek naar de tijdvogel (graphic novel)


Tussen de nieuwe strips die onlangs onze collectie kwamen verrijken, zat ook een klassieker waarvan we zelf even hebben getest of hij de tand des tijds heeft kunnen doorstaan. En het mag gezegd: ook 25 jaar na datum blijft Op zoek naar de tijdvogel meer dan overeind. Wij plaatsten het in onze graphic novel afdeling omdat het zo'n mooie integrale editie is, volledig afgerond in één machtig boekwerk met harde kaft, maar eigenlijk gaat het om een vierluik van strips (de scheidingslijn tussen strip en graphic novel is sowieso altijd moeilijk te trekken, maar dan weet u dus waar u moet zoeken - reserveren als hij uitgeleend is, kan hier).

De strips zelf dan: op het eerste gezicht is Op zoek naar de tijdvogel een typisch geval van heroic fantasy. Akbar, de wondere wereld van dienst, staat op het punt ten prooi te vallen aan de duistere god Ramor. Alleen de heksenkoningin Mara kan het tij nog keren, als haar dochter Hermelijn en haar oude geliefde, de dappere ridder Bolster, echter eerst enkele queestes voor haar kunnen vervullen. Een klungelige sidekick maakt het heldengroepje van de nobele krijger en de rondborstige babe compleet en verder zijn er exotische volkeren, magische artefacten, monsters en vreemde bondgenoten, ... kortom alles wat je verwacht.

Maar Op zoek naar de tijdvogel is veel meer dan dat. De personages zijn helemaal niet van bordkarton zoals dat wel vaker het geval is in vergelijkbare verhaaltjes, maar weldoordachte figuren met echte emoties. Ridder Bolster is bijvoorbeeld geen Conan the Barbarian. In plaats daarvan is hij een held-op-rust die geen zin heeft in een nieuw avontuur en al helemaal niet in nieuwe verwikkelingen met zijn oude geliefde. De uitgebluste antiheld is ondertussen misschien evenzeer een stereotype geworden, maar was in de jaren '80 nog verrassend en zelfs nu voelt dit personage nog zo aan.

En dan is er Hermelijn, het knappe heksenkind met het onstuimige karakter dat het avontuur aanstuurt. Het is vooral in de manier waarop haar personage wordt neergezet dat het scenario van Serge Le Tendre zich een absoluut meesterwerk toont. Zo is haar rondborstigheid niet zomaar een cliché of een leuke gimmick, maar een wezenlijk onderdeel van de plot, en hetzelfde geldt ook voor de bijzondere relatie met haar kleine troeteldiertje.Het voortreffelijke verhaal doen deze vier strips al ver boven het maaiveld uitsteken, maar daarnaast is er ook het prachtige tekenwerk van Régis Loisel, die de verschillende gewesten van Akbar op een sublieme manier tot leven wekt, en vooral heel veel humor. Op zoek naar de tijdvogel is even ondeugend als episch, en dat maakt het des te aangenamer om je op de tocht van Hermelijn en Bolster te laten meeslepen.

Nog veel meer info over deze klassieker vindt u op de website van De Stripspeciaalzaak, waar het nummer 29 is van de honderd beste Franse strips ooit!

Nog meer nieuwigheden


Samen met Op zoek naar de tijdvogel werden ook enkele andere nieuwe series aan onze stripcollectie toegevoegd.
  • Het wolkenvolk is ook weer een fantasy-strip, dit keer een juist gedoseerde mix van de traditionele elementen van het genre met de mythes van het Oude China.
  • De lokroep van de roots is een verhaal dat het ritme van de jazz uit het Harlem van de jaren '20 perfect in beelden weet te vatten.
  • Het testament van Kapitein Crown is een ijzersterke piratenstrip boordevol avontuur en verrassende wendingen.
  • Sir Arthur Benton is een drieluik dat uitblinkt omwille van zijn intelligente scenario, dat zich afspeelt in de nadagen van WO II. De ondervraging van het gevangengenomen titelpersonage, een Engelsman die de kant van de Nazi's koos en nu in Nürenberg zijn proces afwacht, ontspint zich als een intens kat-en-muisspel.
    De geraffineerde spionageplot is volledig fictief, maar wel realistisch genoeg gebracht om je aan het denken te zetten over het getouwtrek achter de schermen van de Tweede Wereldoorlog. Aan het aquarelachtige tekenwerk moet je misschien even wennen, maar eens je meegesleurd bent door het verhaal, betekent ook dat geen struikelblok meer - integendeel!
  • Nieuwe graphic novels zijn o.a. Een zakje knikkers, Bruss. Brussels in shorts, de nieuwe Shaun Tan en Dansen op de Vulkaan.

Al deze nieuwe strips vindt u op het tafeltje aan de stripafdeling, rechts van de uitleenbalies. Kom ze zelf ontdekken!

Geen opmerkingen :