woensdag 3 april 2013

Schrijver van de maand: Amélie Nothomb

Vorige maand boog de leesclub van de bib zich over twee boeken van Amélie Nothomb. Deze vielen met hun verfrissende schrijfstijl zo in de smaak dat wij deze Belgische schrijfster meteen tot schrijver van de maand april kroonden.

Fabienne Claire Nothomb, zoals de schrijfster eigenlijk heet, werd in 1966 geboren te Etterbeek. Als dochter van een Belgisch ambassadeur groeide ze echter op in het buitenland, voornamelijk in Japan, maar ook in China, de Verenigde Staten, Laos, Birma en Bangladesh. Pas op haar 17de zette ze voor het eerst voet op Belgische bodem, toen ze Romaanse Filologie kwam studeren in Brussel. Ze voelde zich echter niet thuis in het land van haar vader, en na het behalen van haar universiteitsdiploma trok ze terug naar het door haar zo gekoesterde Japan.

Helaas kon de werkelijkheid niet voldoen aan het ideaalbeeld van Japan dat zich tijdens haar jeugdjaren had vastgezet. Nadat de eenzaamheid in Brussel haar aan het schrijven had gezet, zorgde de harde Japanse maatschappij voor de nodige inspiratie. Hygiëne van de moordenaar, haar debuutroman, was gedrenkt in een hoop venijn en sloeg in de Franse Letteren in als een bom. De knetterende dialogen tussen de weerzinwekkende oude schrijver en de frêle onderzoeksjournaliste zijn echter geen directe weergave van haar leven in Japan. Dat kwam later nog in het sterk autobiografische Met angst en beven, waarin ze haar sombere ervaringen in het hiërarchische bedrijfsleven verwerkt tot een humoristische novelle. Nog tot de zogenaamde "Japanse romans" behoren verder Gods ingewanden en De verloofde van Sado.

Zowel in deze autobiografische romans, zoals ook het treffend getitelde De hongerheldin er een is, als in de meer sprookjesachtige parabels die ze verder schrijft, duiken steevast dezelfde elementen op. Meisjesachtige meisjes, anorectische obsessies met eten en overgewicht, schalkse humor en een licht masochistische wreedheid. Wat Nothomb beschrijft zijn vaak hele kleine emoties als jaloezie, verlangen, wrok, etc... in absurde omstandigheden. Het is een grillige, sfeervolle mix die ze zelf misschien nog het beste weet te vatten door zichzelf een erfgename van het Belgisch surrealisme te noemen.

De personages die haar heldinnen omringen zijn altijd nogal karikaturaal, vaak lelijk en dik, maar dat past perfect in die duistere tongue-in-cheek-wereld van Amélie Nothomb. Met haar eigen quasi-karikaturale, excentrieke imago van zwarte kleren, felle make-up en bizarre hoeden heeft de schrijfster het ondertussen tot ware cultauteur geschopt. In combinatie met haar veelschrijverij (Nothomb schrijft ongeveer drie boeken per jaar, waarvan ze er wel telkens slechts één uitgeeft) maakt dit haar soms tot een gemakkelijke prooi voor de Franse critici, maar desalnietemin is ze daar geweldig populair.

Haar nieuwe roman Blauwbaard is binnenkort in de bib verkrijgbaar.

Nothomb is een bestsellerauteur die ook bij ons, in haar eigenlijke vaderland, op veel bijval kan rekenen. Ontdek nog de hele maand april haar vele boeken in de themastand tussen de romans.

Alles van Amélie Nothomb in onze collectie
Amélie Nothomb op Wikipedia
Interview met Amélie Nothomb op Youtube (in het Frans)
Interview met Amélie Nothomb in De Standaard


Geen opmerkingen :