maandag 13 mei 2013

Lezing 'De laatste reis - het verhaal van de Holocaust' door Aline Sax

Woensdag 22 mei 2013 om 14.00 uur
 

Zonder te weten waarom, wordt Hannah samen met haar moeder opgepakt en in een trein opgesloten. Als ze na dagenlang rijden aankomen, weet Hannah niet waar ze is. Haar moeder zegt dat ze zich moet verstoppen. Dag na dag leert Hannah haar omgeving kennen. Ze is in een groot kamp waar vrouwen gevangen zijn en hard moeten werken.

De laatste reis is een verhaal over concentratiekampen, maar ook over niet opgeven, over hoop en over mooie herinneringen. Samen met Hannah leren de jonge toehoorders wat concentratiekampen zijn. En waarom mensen daarin werden opgesloten. Wie Hitler was. En waarom hij de Joden vervolgde. In heldere en begrijpelijke taal wordt het thema van de Holocaust bevattelijk gemaakt voor kinderen vanaf 10 jaar. Niet om te choqueren. Maar om hen te laten aanvoelen dat zoiets nooit meer mag gebeuren. En om het nooit meer te laten gebeuren, moeten we het blijven herinneren.

Aline Sax verzon al verhaaltjes voordat ze kon schrijven. Op haar vijftiende schreef ze haar eerste boek ‘Mist over het strand’. Ondertussen heeft ze al tien historische jeugdromans op haar naam. ‘Ik hou van het wroeten in het verleden,’ zegt ze zelf. Vanuit die fascinatie ging Aline geschiedenis studeren. Momenteel werkt ze als historica bij Geheugen Collectief en aan de Universiteit Gent. In haar romans gaan historische feiten, vlotte verhalen, uitgediepte personages en een beeldrijke stijl steeds hand in hand. Verschillende van haar boeken werden voor belangrijke literaire prijzen genomineerd en bekroond.

Deelname aan deze lezing is gratis.
 
Info en inschrijvingen: Bibliotheek Maaseik 089/564074 of maaseik@bibliotheek.be

Geen opmerkingen :