zaterdag 4 mei 2013

Schrijver(s) van de maand: Monaldi & Sorti


In de maand mei krijgt u waar voor uw geld in de bib: niet één, maar twéé auteurs vormen onze "schrijver van de maand". Rita Monaldi & Francesco Sorti vormen een schrijversechtpaar uit Italië en met hun historische romans verdienen ze zeker uw aandacht. Dat hun boeken zich altijd tegen een perfect geresearchte en tot leven gewekte historische achtergrond afspelen, is niet verwonderlijk als je de adelbrieven van het tweetal bekijkt. Zij is classica en universitair docente, gespecialiseerd in godsdienstgeschiedenis, hij is musicoloog met een proefschrift op zak over de opera in het Rome van de 17e eeuw.

Dat laatste is net ook de setting van de eerste roman van het Italiaanse echtpaar. In een Romeinse herberg wordt anno 1683 een lijk ontdekt. Alle gasten worden in quarantaine gehouden omdat men vreest dat het hier om de pest gaat. Eén van de gasten, Atto Melani, vermoedt echter dat het om moord door vergif gaat en gaat op onderzoek uit. Imprimatur, zoals het boek heet, was meteen goed voor een fikse rel omdat er zaken in aan het licht werden gebracht waar het Vaticaan zich in verslikte.

Ook in de volgende boeken over de speurder-spion Atto Melani kwam telkens een schokkende historische onthulling uit de mouw*, met als gevolg dat het schrijversechtpaar in thuisland Italië (naar eigen zeggen) geboycot wordt en ze dan maar naar Wenen verhuisden. Of het allemaal waar is wat ze beweren - de Antieke Oudheid zou bijvoorbeeld maar een verzinsel uit de Middeleeuwen zijn - valt te betwijfelen, maar ze spitten hun zaken in ieder geval tot op het bot uit met bijzonder veel opzoekwerk in archieven en oude bibliotheken. Het resultaat is in ieder geval bijzonder straffe en rijk gestoffeerde literatuur, opgehangen aan bronnenmateriaal uit het verleden waar de canon van de wereldgeschiedenis overheen is gewalst.Monaldi & Sorti brengen het verleden op die manier helemaal tot leven met een duizelingwekkende hoeveelheid feiten en weetjes en een rijk, barok taalgebruik. Hun boeken, die daarnaast vooral ook lekker spannend zijn, bezitten hierdoor steeds een enorme diepte. Het zijn geen oppervlakkige kostuum-thrillers, maar wel wondermooie panoramaschetsen van vervlogen tijden, waarin zowel plaats is voor wetenschap, filosofie en religie als voor het leven van alledag. En bovenal voor een goed verhaal.

Alles van Monaldi & Sorti in onze collectie
Monaldi & Sorti op Wikipedia
De officiële website van Monaldi & Sorti (Italiaans/Engels)
Een mooi essay over Monaldi & Sorti

* De reeks rond Atto Melani zal uiteindelijk uit zeven boeken bestaan. De eerste vier zijn reeds uitgebracht en samen met het vijfde, waarvan de titel al bekend is, vormen zij de Latijnse zin "Imprimatur Secretum Veritas Mysterium, Unicum ...", wat zoveel betekent als "Ook al werden alle geheimen van de wereld afgedrukt, de waarheid zal altijd een mysterie zijn, alleen blijft het..."Geen opmerkingen :