donderdag 20 juni 2013

Feestelijke afsluiting ‘Taalstimulering voor anderstalige kleuters’


Afgelopen zaterdag was het gezellig druk in de bib van Maaseik. Niet alleen bracht de verkoop van afgevoerde materialen extra volk op de been, we organiseerden ook een feestelijke activiteit ter afsluiting van het derde seizoen Taalstimulering voor anderstalige kleuters.


De kinderen en hun ouders nemen plaats in de leeszaal. Eerst heet iedereen elkaar welkom in zijn/haar moedertaal. Net zoals tijdens de gewone taalstimuleringslesjes, wordt er daarna iets voorgelezen. Voor deze speciale gelegenheid heeft Nadette enkele korte verhaaltjes en versjes uit verschillende landen meegebracht. Eerst leest ze de Nederlandse vertaling voor, waarna ze één van de ouders uitnodigt om dezelfde tekst in de oorspronkelijke taal te herhalen. Je hoeft de woorden niet te verstaan om de rijke woordenschat en poëtische zeggingskracht van bijvoorbeeld het Turks of Arabisch aan te voelen. Sommige talen gebruiken veel meer woorden om een gelijkaardige boodschap over te brengen. Mooi!


Na deze originele intro nemen de kindjes allemaal plaats voor een foto. Als herinnering aan een tof jaar krijgen ze elk een afdruk van dit groepsportret mee naar huis… maar eerst knutselen ze er een mooie kader bij.


Voor de ouders geeft Femke Willems van Opvoedingswinkel Maasland ondertussen een korte uiteenzetting over de voordelen van meertalig opvoeden. Uit de vele reacties blijkt duidelijk dat ouders nog met veel vragen worstelen over dit thema.


Schepen Myriam Giebens bedankt de jonge deelnemertjes voor hun goede inzet. Als beloning mag ieder kind van haar een diploma en een geschenkje in ontvangst nemen.


Er volgt ook een kleine attentie inclusief dikke kus voor de creatieve vrijwilligers die een schooljaar lang paraat stonden om de taalontwikkeling van deze kleuters met leuke verhaaltjes en leerrijke (taal)spelletjes te ‘stimuleren’. Bibpersoneelsleden Christiane Neys en Anneleen Schreurs bieden daarbij de nodige inhoudelijke en logistieke ondersteuning.


En het feest zou niet volledig zijn zonder… een lekkere receptie met een hapje en drankje voor de kinderen en hun ouders.


We wensen iedereen een fijne vakantie toe en kijken ernaar uit deze kinderen volgend schooljaar even enthousiast terug te zien! Vanaf zaterdag 5 oktober 2013 starten de nieuwe sessies Taalstimulering voor anderstalige kleuters.

Bezoek de bib en schrijf je in via het inschrijvingsformulier (verkrijgbaar aan de balie) of telefonisch (089/56 40 74).

De bib bedankt de volgende vrijwilligers voor hun engagement: Nadette Beelen, Anneke Segers, Sinem Karaca, Katrien Maggen, Nora Zerbane, Ruby van Herpen, Eveline Heuten, Evelien Maasen, Marianne Venhorst, Leen Snijkers, Els Janssen, Jada Janssen en Jeman Janssen.

Geen opmerkingen :