vrijdag 7 juni 2013

Schrijf je in voor het nieuwe seizoen van onze leesclub!In het najaar start de bibliotheek van Maaseik (i.s.m. Davidsfonds Maaseik en het Cultuurcentrum Achterolmen) met het tiende seizoen van de ‘leesclub’.

Wat staat er deze keer op het programma?

Woensdag 25 september 2013 

De grote Gatsby / F. Scott Fitzgerald

Een klassieker die weer actueel is, dankzij de succesvolle verfilming. Meer info: wikipedia

Op woensdag 2 oktober 2013 geeft Karel Deburchgrave een uiteenzetting over de verfilming(en) van deze klassieker. Deze lezing is voor iedereen toegankelijk!

Woensdag 6 november 2013

Lolita lezen in Teheran / Azar Nafisi

Het waargebeurde verhaal van zeven jonge vrouwen en hun verboden leesclub! Azar Nafisi doceerde Engelse literatuur aan de Universiteit van Teheran, maar mocht in haar colleges de westerse klassiekers niet meer behandelen. Samen met haar meest getalenteerde studentes verzon ze een list. Twee jaar lang, elke donderdag, kwamen zeven jonge vrouwen in het geheim bij de auteur thuis om te praten over de verboden westerse boeken die ze gelezen hadden. Zie korte recensie (bron: NBD-biblion)

Woensdag 18 december 2013 

Vrije val / Juli Zeh

Roman uit 2008 van deze Duitse schrijfster. Het gaat over twee vrienden, in alle opzichten zeer verschillend van elkaar, die als wetenschappers (fysici) steeds verder uit elkaar groeien. De ene is een dandy en leidt een vrolijk leventje, de andere zit vast aan zijn gewoonten, is vader van een zoon en is geneigd afstand te houden. Totdat zijn kind ontvoerd wordt en de vrijlating pas wordt toegezegd na een door hem te plegen moord op een familievriend. Er ontwikkelt zich een geschiedenis waarbij ook de achtergronden van de beide vroegere vrienden een beslissende rol gaat spelen. Net als haar eerdere roman, Speeldrift, is dit een soort filosofische detective, maar vooral een levendige ideeënroman. (Bron: NBD-biblion). Zie interview (uit: Knack)

Woensdag 5 februari 2014 

Godenslaap / Erwin Mortier

Godenslaap is de lijvigste roman die de veelgeprezen en -vertaalde Erwin Mortier (1965) in tien jaar tijd publiceerde. Een bijna honderdjarige vrouw beschrijft haar ervaringen rond de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen en Noord-Frankrijk om en aan het front. Ze neemt geen blad voor de mond, spaart niemand en schrijft alleen voor zichzelf. Schrijven lijkt obsceen wanneer men publiceert, zo persoonlijk en naakt is de waarheid die zij oproept. Op een hoger niveau gaat het verhaal over taal en werkelijkheid, over persoonlijke en algemene geschiedenis. Een schier onvertaalbaar meesterwerk: meeslepend, onthutsend, poëtisch, diepgaand, erotisch, virtuoos, gevoelig en hard. (Bron: NBD-Biblion)

Woensdag 26 maart 2014 

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween / Jonas Jonasson

Romandebuut van de Zweedse, in Zwitserland woonachtige journalist en auteur (1963). De hoofdpersoon is Allan, die op zijn honderdste verjaardag het door hem zo gehate bejaardencentrum ontvlucht. Bij het busstation ontvreemdt hij een zware koffer die gevuld blijkt te zijn met een grote hoeveelheid door criminele activiteiten vergaard geld. In het vervolg van het meesterlijk gecomponeerde verhaal openen zowel de politie als diverse criminelen en andere in het geld geïnteresseerden de jacht op hem. Dat brengt Allan er niet van af om tijdens zijn tocht door Zweden terug te kijken op een avontuurlijk leven, waarbij hij betrokken was bij een grote hoeveelheid historische gebeurtenissen, zoals de ontwikkeling van de atoombom en een reddingsactie voor Mao’s vriendin. Het met spanning, (zwarte) humor en absurditeit gevulde en uitstekend vertaalde verhaal leest in een ruk uit. (Bron: NBD-Biblion). Zie blogbespreking

Woensdag 7 mei 2014

Antigone / Sophocles

Het klassieke toneelstuk van de Griekse dichter Sophocles over Antigone uit de Griekse mythologie. Het motto van het stuk: om gelukkig te worden moet je verstandig handelen (maar wat is verstandig handelen...) en de goden niet tarten (maar wat is de goden tarten...). Het centrale thema van het stuk: Het individuele geweten versus de staatswetten; de morele of goddelijke wetten versus de menselijke wetten Meer info: wikipedia

De besprekingen vinden telkens plaats van 19.30 uur tot 21.30 uur.
Begeleiding: Marietje Broens
Kostprijs: 30 euro
Maximum aantal deelnemers: 20
De bibliotheek zorgt voor voldoende exemplaren van elk boek.

Wil je graag deelnemen?
Bezorg ons dan zo snel mogelijk je naam, voornaam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum via maaseik@bibliotheek.be. Vergeet echter vooral niet het bedrag te storten op het volgende rekeningnummer van het CC Achterolmen: 068-2054024-76. Vermeld in de mededeling de naam van de deelnemer + ‘leesclub’.  

Opgelet: de inschrijving is pas geldig na ontvangst van de betaling!

Geen opmerkingen :