woensdag 14 augustus 2013

Jef Lambrecht komt naar de bib!


De Arabische cocktail
zondag 20 oktober 2013 om 10.00 uur
 Bib Maaseik
 
Oud-journalist Jef Lambrecht  was van 1978 tot 2010 actief bij de VRT, waar hij zich ontpopte tot Midden-Oostenkenner. Hij schreef een aantal boeken over deze explosieve regio, waarvan zijn laatste De Arabische Cocktail als titel meekreeg.

Toen enkele jaren geleden o.a. in Tunesië en Egypte spontane revoluties uitbraken, waren de westerse media hoopvol gestemd. Men gewaagde van een Arabische Lente, het leek erop dat het eindelijk de goede kant uitging in het Midden-Oosten! De regio stond op de drempel van democratie en het extremisme zouden we  snel naar de geschiedenisboeken mogen verbannen.

Niet iedereen deelde dit optimisme van een goede afloop, maar een dergelijke visie was taboe. We bleven tegen beter weten in geloven in het sprookje. Gebeurtenissen werden verzwegen of opgeklopt, gissingen deden zich voor als de waarheid. Een van die fata morgana’s - de opstand van het geweldloze volk tegen de brutale verdrukker - vervaagde langzaam maar zeker. Het ontwaken uit de droom werkte ontnuchterend.

Na ruim een kwarteeuw verslaggeving over het Midden-Oosten en in de lijn van zijn vorige boek De Arabische revolutie, rapporteert Jef Lambrecht met gepaste afstandelijkheid en onpartijdigheid over De Arabische Cocktail in het gelijknamige boek en ... in de bib van Maaseik!

De toegang tot deze lezing is gratis!

Meld je vooraf aan bij maaseik@bibliotheek.be of  jos.simons@maaseik.be

Hierbij een overzicht van Boeken van Jef Lambrecht in onze bib

Een initiatief van de Dienst Welzijn (Noord-Zuidbeleid) i.s.m. de Bibliotheek & CC Achterolmen

Geen opmerkingen :