vrijdag 2 augustus 2013

Schrijver van de maand: Nick Hornby


Vrouwen hebben hun chick lit en hun Vijftig tinten grijs, maar ook voor mannen bestaat er een lichtvoetig genre dat als de betere ontspanningsliteratuur mag gelden. Lad lit wordt dat dan genoemd – literatuur voor kerels – en de godfather van het genre is Nick Hornby.

Hornby werd in 1957 geboren in een voorstad van Londen en werkte als leraar Engels en journalist, tot hij Voetbalkoorts schreef. Het was geen echte roman, maar eerder haast een belijdenis van zijn oneindige liefde voor voetbalclub Arsenal, waarbij de wedstrijdverslagen telkens werden verweven met hele persoonlijke gebeurtenissen. Een soort van voetbalmemoires, maar dan van een supporter. En dit onderwerp, schijnbaar zo banaal, toch zo mooi beschreven en zo serieus genomen, dat had men in Engeland nog nooit gezien. Een echt mannelijk onderwerp in een perfect literair jasje was het.

Voetbalkoorts katapulteerde Hornby meteen ook de bekendheid in als schrijver, en erna volgden High Fidelity en Een jongen, allebei ook succesvol verfilmd. In beide boeken gaat het niet meer over voetbal, maar speelt muziek de hoofdrol.


Het hoofdpersonage is telkens een dertiger die het moeilijk vindt om zijn plaats te vinden in de volwassen wereld en iets te obsessief met zichzelf begaan is. Hornby beschrijft de gedachtegang van deze antihelden met zeer veer panache, waardoor het leuk om te volgen blijft. Het verhaal zelf draait rond de complexiteit van relaties en is vaak een opeenvolging van grappige situaties en hilarische personages. Deze combinatie, die zich ook leent tot een perfecte mix van humor en emoties, vormt de typische formule van Hornby's successen, al schrijft hij eigenlijk gewoon te goed om het over een formule te hebben.

Ideale vakantielectuur dus voor mannen die zich even lekker willen ontspannen. Zeker nu de voetbalcompetitie net begonnen is, vormt Voetbalkoorts de ideale opwarming! En trouwens, Hornby schrijft zo vlot en zijn thema's zijn zo universeel dat ook vrouwen massaal overstag gaan voor zijn boeken. Nick Hornby is daarom voor iedereen nog de hele maand augustus onze schrijver van de maand.

Alles van Nick Hornby in onze collectie
Nick Hornby op Wikipedia
Nick Hornby's officiële website (of is het deze?)
Leuke voordracht door Nick Hornby

Geen opmerkingen :