woensdag 25 september 2013

Boekbaby's in Maaseik: peuterpakketten in de bib voor kindjes van 15 maandenOp 1 januari 2013 startte Stad Maaseik met het project Boekbaby’s. Boekbaby’s brengt jonge ouders en hun kleine kinderen op een plezante manier in contact met boeken. Op verschillende momenten, nog voor de kinderen naar school gaan, ontvangen ze een cadeaupakket met boekjes en informatie over voorlezen en over de bibliotheek. Zo moedigt Boekbaby’s ouders aan om al heel vroeg samen met hun kinderen boeken te ontdekken en ervan te genieten.

Waarom Boekbaby’s?
Kinderen van bij de geboorte laten kennismaken met boeken, liedjes, versjes en verhalen, heeft een positieve invloed op hun taalontwikkeling. Ze leren veel nieuwe woorden en zinnen, raken vertrouwd met taal en kunnen sneller lezen. Ze lezen ook graag en zijn vaker lid van een bibliotheek. Samen in een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en beluisteren zorgt bovendien voor een goede band tussen ouders en kinderen.

Hoe werkt Boekbaby’s?
Wanneer ouders met hun baby van 6 maanden naar een plaatselijk consultatiebureau van Kind en Gezin gaan, ontvangen ze daar een gratis babypakketje. Heeft het kindje de leeftijd van 15 maanden bereikt, dan kunnen de ouders een peuterpakketje gaan afhalen in de plaatselijke bibliotheek. Ze krijgen daarvoor een uitnodiging mee tijdens hun bezoek aan het consultatiebureau.

Wie organiseert Boekbaby’s? 
Boekbaby’s is een project van Stichting Lezen en de openbare bibliotheken. In Limburg steunt het provinciebestuur het project financieel in het kader van “Taal is van iedereen”! Het project wordt gecoördineerd door het Provinciaal Steunpunt Onderwijs. Belangrijkste partner is Kind en Gezin. Via de consultatiebureaus worden bijna alle baby’s en hun ouders bereikt, op verschillende momenten. In Maaseik zijn volgende partners bij de organisatie betrokken: de bibliotheek, het consultatiebureau van Kind en Gezin in Neeroeteren (georganiseerd door Reddie Teddy), het consultatiebureau van Kind en Gezin in Maaseik (georganiseerd door Kind en Preventie), de stedelijke diensten kinderopvang, welzijn en maatschappelijke integratie en het provinciaal Steunpunt Onderwijs. In de toekomst wordt het lokaal netwerk mogelijk uitgebreid omdat er nevenprojecten gepland zijn.

Start verdeling peuterpakketten vanaf 1 oktober 2013
Sinds januari ontvingen al 134 baby’s, die sinds begin 2013 zes maanden werden, een babypakketje. Dit werd overhandigd tijdens een bezoek aan één van de consultatiebureaus van Kind & Gezin. De kindjes die in januari zes maanden waren, bereiken in oktober de leeftijd van vijftien maanden. Daarom starten we vanaf 1 oktober met de tweede fase van het project Boekbaby’s. We delen peuterpakketjes uit aan kindjes die 15 maanden worden. De ouders ontvangen tijdens hun bezoek aan het consultatiebureau een uitnodiging om hun gratis peuterpakketje in de bibliotheek te komen afhalen. Een buitenkans om meteen nader kennis te maken met het uitgebreide bibaanbod voor baby’s en peuters! De verdeling van babypakketjes aan kindjes van 6 maanden wordt ondertussen gewoon verdergezet.

Meer informatie over Boekbaby’s in Maaseik? 
Wend je tot de dienst maatschappelijke integratie – Lekkerstraat 10 in Maaseik. Tel.: 089/560 557 of katrien.desmedt@maaseik.be

Geen opmerkingen :