maandag 7 oktober 2013

Nieuwe strips

Afgelopen week werden er weer heel wat nieuwe strips toegevoegd aan onze collectie. Het volledig overzicht van de nieuwe titels vindt u in dit lijstje, maar hieronder stellen we u nog eens de meest bijzondere aanwinsten voor.

Munch is een graphic novel over het leven van de gelijknamige schilder, wereldbekend als one hit wonder omwille van "De schreeuw", het duurste schilderij ter wereld. Maar natuurlijk had de man nog meer in zijn mars. Auteur-tekenaar Steffen Kverneland werkte zeven jaar aan dit project en verloor zich helemaal in het verhaal van Edvard Munch: hij mixt verschillende tekenstijlen en zelfs foto's en daalt helemaal af in de psyche van de schilder én in die van zichzelf!

In het rek met graphic novels vindt u trouwens nog meer biografische stripromans uitgestald. Een greep uit het lijstje: Fidel Castro, Johnny Cash, The Beatles, Baudelaire, Rembrandt, ...
De gierenclub is een stripverhaal over de avonturen van Rudi Vranckx tijdens de Arabische Lente. Vranckx als Kuifje? Neen, een betere vergelijking is die met Joe Sacco, de godfather van de oorlogsdocumentaire in stripvorm.

Het idee kwam van tekenaar Caryl Strzelecki die Vranckx benaderde om samen hetzelfde te doen als wat deze Sacco hem voordeed: op een intense, persoonlijke manier een inkijk bieden achter de schermen van de oorlog en de oorlogsverslaggeving. Het resultaat is een verbluffend, zowel qua vorm als qua inhoud.
Ivan/Ivanka is een pareltje uit de Vrije Vlucht collectie. Wat er gebeurt wanneer een op het werk gediscrimineerde en gemarginaliseerde vrouw haar baas in een vrouw verandert en haar als Oost-Europees poetsertje in dienst neemt? Denk voor het antwoord aan LouisLouise, maar dan interessanter, grappiger, beter en ... met meer seks!

Tekenaar Feroumont schreef het verhaal namelijk nadat hij een seksuologe ervoor hoorde pleiten om erotiek niet aan pornografen over te laten. Hij ging aan de slag met zijn fantasieën en creëerde met zijn schattige tekenstijl een zinderende wereld waarin de lust van de pagina's spat. Bekijk hier bijvoorbeeld maar eens de Franse cover...
Oorlogsvrouwen is een nieuwe stripreeks over sterke vrouwen uit de oorlogsgeschiedenis. Elk nummer is een mooie biografie plus ook een mooi tijdsbeeld met uiteraard aandacht voor de rol van de vrouw daarin.

Het eerste album vertelt het verhaal van Amy Johnson, de Britse luchtvaartpionier en oorlogspilote. Later volgen nog Sophie Scholl, Berthie Albrecht en Mila Racine. Een fictieve vijfde vrouw zal de losse verhalen ten slotte samen brengen in het laatste deel.
De Engelsman die niet van vuurwapens houdt is een western, maar niet zoals u die kent. De beheerste toon waarmee de flegmatieke titelheld door de woestijn trekt (op zoek naar een vrijwillig door Mexicaanse rovers geschaakte dame!) maakt van dit verhaal een leuk gezapig epos, hoeveel schoten er ondanks de titel ook worden afgevuurd.

Lupano, scenarist van onder andere ook Alim de leerlooier en recent nog Azimut, schudt hier alweer een toffe nieuwe stripreeks uit zijn mouw. De sprekende, ietwat cartooneske beelden zijn van nieuwkomer Paul Salomone en sluiten perfect aan bij de sfeer van het verhaal.
Een laatste nieuwe reeks is de cultklassieker Transmetropolitan over de geschifte anti-establishment journalist Spider Jerusalem. Aan het werk hier is Warren Ellis, een Amerikaanse comic-auteur die zijn beeldverhalen gebruikt om na te denken over de toekomst van de mensheid. Cyborgs, het downloaden en herimplanteren van iemands bewustzijn, een verregaande technologie-afhankelijkheid, data-monopolisme, ... het zijn thema's waar Ellis al jaren over tekent.

Transmetropolitan dateert dan misschien al van 1997, maar de cyberpunk en het dystopische toekomstbeeld van de reeks blijven nu nog steeds overeind.

Geen opmerkingen :