dinsdag 1 oktober 2013

Schrijver van de maand: Saskia De CosterEen schrijfbeest vermomd als jonge vrouw, dat is Saskia De Coster - te gast in de bib van Maaseik op zaterdag 5 oktober! In 1989 won ze op 13-jarige leeftijd al de nationale Junior Journalist wedstrijd, tien jaar later volgde de prestigieuze Interuniversitaire Literaire Prijs van de K.U.Leuven. De Coster had er eerst Germaanse gestudeerd en erna nog een extra jaar Literatuurwetenschappen. Ze werd opgemerkt door bladen als Dietsche Warande & Belfort en maakte haar officiële romandebuut in 2002. Ondertussen is ze ook columnist en (visueel) kunstenaar.

Haar eerste romans zijn erg experimenteel en laten zich niet zomaar in een vakje duwen. Jeuk (2004) doet bijvoorbeeld wat aan Peter Verhelst denken, maar slaat wilder om zich heen. Vanaf dan wordt het allemaal toegankelijker. Eeuwige roem (2006) is een intelligente mix van chicklit en bildungsroman, die parodieert en toch ook serieuze vragen opwerpt, Held (2007) en Dit is van mij (2009) zijn hele mooie, ongewone liefdesparabels. De ironische manier waarop De Coster in die boeken onze Vlaamse leefwereld becommentarieert, zet de toon voor haar meest recente werk, het magistrale Wij en ik (2013).

Wij en ik is De Costers magnum opus tot nu toe. Het is een complexe familiekroniek over een upper class gezin dat tegelijk oer-Vlaams en universeel disfunctioneel is. De schrijfster gebruikt haar unieke stijl namelijk heel precies om bloot te leggen hoe het tussen mensen binnenskamers aardig kan ontsporen.

Met dit prachtboek schraapt De Coster de schone schijn weg van het familieleven in navolging van De correcties van Jonathan Franzen. Maar daarnaast past Wij en ik natuurlijk ook in de Vlaamse traditie van Het verdriet van België en Lanoyes Monstertrilogie. Qua adelbrieven kan dat tellen en De Coster lost die hoge verwachtingen helemaal in.

Het oeuvre van De Coster toont een geleidelijke overgang van een stemmige, taalgeoriënteerde stijl naar een veel strakkere beheersing van teksten en verhalen. Ontdek die evolutie in de romans van deze jonge Vlaamse schrijfster nog de hele maand oktober in onze speciale themastand tussen de romans.

En kom zeker langs op zaterdag 5 oktober! Om 11.00 uur leest Saskia De Coster een pagina voor uit Wij en ik. Dit doet ze in het kader van haar ambitieuze Project 397: elke dag sinds 11 maart 2013 leest zij één pagina van de roman voor op een andere plaats.

Aansluitend geeft ze een korte lezing, dus het wordt zeker de moeite! Iedereen is welkom, de toegang is gratis.


Alles van Saskia De Coster in onze collectie
Alle filmpjes van het Project 397
Saskia De Coster op Wikipedia
Saskia De Coster op Facebook
Saskia De Coster in het onvolprezen canvasprogramma Lux

Geen opmerkingen :