vrijdag 29 november 2013

Boekbaby’s wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken

Boekbaby’s brengt jonge ouders en hun kleine kinderen op een plezante manier in contact met boeken. Op verschillende momenten, nog voor de kinderen naar school gaan, ontvangen ze een cadeaupakket met boekjes en informatie over voorlezen en over de bibliotheek. Zo moedigt Boekbaby’s ouders aan om al heel vroeg samen met hun kinderen boeken te ontdekken en ervan te genieten.
Sinds 1 januari 2013 is ook Maaseik een  Boekbaby-gemeente. 
Baby’s van 6 maanden en hun ouders ontvangen tijdens hun bezoek aan het consultatiebureau van Kind en Gezin een babypakket, dat bestaat uit een draagtas met 2 boekjes en een brochure rond voorlezen.

Wanneer diezelfde kinderen 15 maanden oud zijn,  krijgen ze via het consultatiebureau een uitnodiging om een peuterpakket af te halen in de plaatselijke bibliotheek. Een buitenkans om meteen nader kennis te maken met ons uitgebreide aanbod voor baby’s en peuters!

Zoek je een geschikt boek voor je peuter? Ga dan niet op de leeftijd af, maar speel in op wat je kind boeit. Wil het een verhaal of een aanwijsboekje? Kies boeken die aansluiten bij de leefwereld van het kind: zich aankleden, in bad gaan, boodschappen doen, afscheid nemen, een nieuw broertje of zusje,… Je peuter houdt van eenvoudige, herkenbare verhalen met figuren die net als hem ondeugend, nieuwsgierig en tegendraads zijn! 

Samen eenvoudige rijmpjes opzeggen en kinderliedjes zingen vinden de meeste kinderen heel prettig. Ze genieten van klank, ritme, intonatie en jouw aandacht! Een baby begrijpt deze liedjes en versjes nog niet, maar hij herkent wel snel een melodie, als hij een liedje vaak hoort. Herkenning doet hem lachen en herhaling prikkelt tot nabootsing. Stimuleer je baby om mee te bewegen of in de handjes te klappen. Een peuter zal al vlug proberen om zelf mee te zingen.
Hieronder zie je hoe Laure Broekx haar peuterpakket in ontvangst neemt in de bib van Neeroeteren.


Boekbaby’s is een project van Stichting Lezen en de openbare bibliotheken. In Limburg steunt het provinciebestuur het project financieel in het kader van “Taal is van iedereen”! Het project wordt gecoördineerd door het Provinciaal Steunpunt Onderwijs. Belangrijkste partner is Kind en Gezin. Via de consultatiebureaus worden bijna alle baby’s en hun ouders bereikt, op verschillende momenten. In Maaseik zijn volgende partners bij de organisatie betrokken: de bibliotheek, het consultatiebureau van Kind en Gezin in Neeroeteren (georganiseerd door Reddie Teddy), het consultatiebureau van Kind en Gezin in Maaseik (georganiseerd door Kind en Preventie), de stedelijke diensten kinderopvang, welzijn en maatschappelijke integratie en het provinciaal Steunpunt Onderwijs.

Meer informatie over Boekbaby’s in Maaseik? 
Wend je tot de dienst maatschappelijke integratie – Lekkerstraat 10 in Maaseik. Tel.: 089/560 557 of katrien.desmedt@maaseik.be

Geen opmerkingen :