maandag 18 november 2013

Boekloggen met de zesde studiejaren van Maaseik

Hoe maak je een boekbespreking in het digitale tijdperk? Je schrijft er een blogbericht over natuurlijk. Afgelopen weken zijn de zesde studiejaren van de boomgaard en GO! De Sprong weer aan de slag gegaan met hun eigen boeklog. Zo'n boeklog is een blog, speciaal gewijd aan boeken en alles wat met lezen te maken heeft.

Deze boeklogs op http://bibmaaseik.be/scholen/boeklog zijn opgezet door de bibliotheek van Maaseik, maar worden natuurlijk ingevuld door de leerlingen zelf. Telkens wanneer zij een boek hebben gelezen of wanneer zij iets meemaken dat over boeken gaat, kunnen zij vanaf nu een berichtje nalaten op het boeklog van hun klas.


Doorheen het schooljaar kan dit kleine stukje internet dan uitgroeien tot een schatkist aan informatie over hoe en wat er allemaal wordt gelezen in die klas en wat er graag wordt gelezen - een schatkist die in de eerste plaats kan worden gebruikt door de leerlingen zelf wanneer zij op zoek gaan naar een nieuw boek om te lezen.

Boekbesprekingen 2.0

Centraal op het boeklog staan natuurlijk boekbesprekingen. Als een echte bibliotheekmedewerker voeren de kinderen de gegevens van het boek in: schrijver, tekenaar, een prentje van de cover, het genre, ... Belangrijk op een blog is echter vooral dat de leerlingen hun persoonlijke mening geven over het boek. Ze kunnen het boek een score geven van 1 (afschuwelijk slecht) tot 5 gouden sterren (beste boek ooit) en een beetje uitleg geven over waarom ze het boek zo goed of zo slecht vinden.

Voor het aanduiden van de verschillende genres maken we gebruik van de boekenbeesten van boek.be. De combinatie van deze leuke beesten met de sterrenquotering zorgt ervoor dat de leerlingen meteen zien of een boek iets voor hen is of niet. 5 sterren en met je favoriete boekenbeest erbij? Dat moet je zeker lezen!


Bovendien kunnen de jonge bloggers elkaars berichten en boekbesprekingen ook gaan liken en erop reageren. In plaats van een papieren boekbespreking die bij de juffrouw in de kast verdwijnt, heb je hier een leeservaring met een sterk sociaal karakter. Met ook nog foto's, links en filmpjes in de mix wordt het boeklog echt een nieuwe manier van leesbevordering voor deze generatie van digital natives.


U kan het boeklog van de verschillende klassen het hele schooljaar lang volgen via http://bibmaaseik.be/scholen/boeklog.

Geen opmerkingen :