woensdag 4 december 2013

Schrijver van de maand: Michel Houellebecq


Geen gezellige kerstsfeer bij onze schrijver van de maand december, maar tristesse alom. Op zijn persoonlijke website schrijft hij bijvoorbeeld dat zijn ouders al snel hun interesse verloren in zijn bestaan. Geboren als Michel Thomas in 1958 werd hij op zesjarige leeftijd overgelaten aan de zorgen van zijn grootmoeder, wiens meisjesnaam hij later overnam als pseudoniem. Zijn moeder zou zijn weggelopen naar een Braziliaanse hippiegemeenschap met haar nieuwe liefde. Het zal niet verbazen dat het werk van Houellebecq nogal cynisch staat tegenover de liefde…

En toch bevat Platform (2001) bijvoorbeeld een van de mooiste liefdesgeschiedenissen uit de recente literatuur. Tragisch en niet geheel volgens het boekje, maar wel duizend maal oprechter dan de gebruikelijke clichés uit de literatuur. Het boek werd een schandaalsucces omwille van de ongecensureerde seksscènes en vooral het negatieve beeld van de islam dat Houellebecq schetst. Sommige zien in het boek zelfs de aanslagen van de 9/11 voorspeld en beschouwen de schrijver als een visionair.

Net als de rest van het oeuvre van Houellebecq is Platform verder een onderkoelde maar genadeloze kritiek op onze moderne maatschappij. Niet toevallig heette zijn romandebuut De wereld als markt en strijd (1994). De uitwassen van het kapitalisme, het failliet van Mei ’68, de verschrompeling van het sociale weefsel, … Houellebecq is een meesterlijk chroniqueur van onze afgestompte kleinburgerlijkheid en ons ongebreideld individualisme.


Meng dat gitzwarte cultuurpessimisme met een gortdroge stijl, een obsessie met klonen als toekomst van de mensheid, heel wat new age als onzinnige pogingen tot zingeving, en je krijgt de succesformule van Houellebecq. En dan waren we de controversiële uitspraken over minderheden nog vergeten, die vaak lijken te dienen om een mediahype rond het boek te creëren, maar die toch altijd heel slim in de thematiek van het boek inpassen. En seks natuurlijk, heel veel weinig erotische seks.

Het klinkt misschien niet erg aanlokkelijk en vrolijk word je er zeker niet van, maar iedereen zou toch ooit eens Houellebecq moeten lezen. Hij shockeert op de goede manier: met een weldoordacht en goed verwoord nihilisme dat je aan het denken zet. Laat u overtuigen en ontdek de Franse schrijver nog de hele maand december in onze themastand tussen de romans. Bekijk hieronder alvast een voorsmaakje over zijn meest recente roman: De kaart en het gebied (2010), waarin hij zijn nihilistische schijnwerpers vooral richt op de kunst en de dood.Alles van Houellebecq in onze collectie
De officiële website van Houellebecq
Lien Van de Kelder over Platform
Een Franstalig en een Engelstalig interview op Youtube.

Geen opmerkingen :