maandag 20 januari 2014

Rudolf Hecke en Lien Moris maken indruk met hun voorstelling over Serge Gainsbourg

 
Op zondag 19 januari participeerde onze bib voor de vierde keer aan Toast Literair, de jaarlijkse literaire Nieuwjaarshappening van het Davidsfonds.

Davidsfonds Maaseik droeg zorg voor de receptie met lekkere drankjes en versnaperingen. De bib stond in voor het ‘literaire’gedeelte. Rudolf Hecke schreef vorig jaar een meeslepende biografie over Serge Gainsbourg en dat hij ongelooflijk begeesterd is door zijn onderwerp, hebben we geweten! Het talrijk opgekomen publiek hing aan de lippen van deze rasverteller en kreeg er de ontdekking van een fantastisch muzikaal Limburgs talent bovenop in de fraaie vorm van Lien Moris, die zich ontpopte tot lolita Gainsbourgeoise eerste klas! Nu eens kwam ze speels uit de hoek (Couleur Café, Initials BB, l'hippopodame) om op andere momenten te ontroeren met bloedmooie breekbare interpretaties van Ne dis rien, La Noyée en je suis venu te dire que je m'n vais. De rode oortjes gingen tuiten tijdens Les Sucettes, het liedje waarmee Serge een onschuldige France Gall  indertijd flink voor schut zette en meeslepende verhalen over Serge’s nachtelijke ontmoetingen met Juliette Greco, Jane Birkin en ‘last but not least’ zijn korte maar heftige romance met de droomvrouw van zijn leven,  Brigitte Bardot.

Rudolf wist het publiek te boeien door het leven en de muziek van Serge Gainsbourg niet alleen te belichten vanuit pikante anekdotes of sensatiebeluste roddels. Hij bracht vooral de ‘mens’ achter het artistieke genie respectvol tot leven. Op die manier kwam het portret te voorschijn van een man met zijn kleine zwakheden - de 'gitanes' en de dubbele 51 (102) - maar ook een warme, genereuze persoonlijkheid. Een voltreffer!

Een dergelijk sterke voorstelling stimuleert de toehoorders om zich verder te verdiepen in het leven en de muziek van Serge Gainsbourg. Duik om te beginnen in Gainsbourg, waarvan na het optreden ettelijke gesigneerde exemplaren verkocht werden.

Enkele citaten van toehoorders op onze Facebookpagina:

‘Toefje culturele troost vanmorgen in de Bib Maaseik: een werkelijk formidabel mooie lezing over Serge Gainsbourg door meester-verteller Rudolf Hecke en muzikaal subliem vertolkt door Lien Moris, écht grote klasse... meer dan 2 uur met ingehouden adem genoten... én nog meer ontzag gekregen voor Gainsbourg en dat was al niet minnetjes... ’ (Laurens Leurs)

‘Nog aan’t nagenieten ....om dan ooit wakker te worden met het boek!’ (Lutgarde Stals)

Meer info 

Alles van en over Gainsbourg beschikbaar in de bibcollectie
Uitgebreide info over Serge Gainsbourg op de Franstalige Wikipedia

Meer foto's: Picasa (bib) en Google Plus  (Davidsfonds)
Bekijk via Facebook een collectie zorgvuldig geselecteerde youtubefilmpjes uit het rijke oeuvre van Serge Gainsbourg en zijn vertolkers!

 

Geen opmerkingen :