maandag 3 februari 2014

Schrijfster van de maand: Lionel Shriver


Neen, de titel hierboven is geen schrijffout. Lionel Shriver is wel degelijk een schrijf-ster. En geen katje om zonder handschoenen aan te pakken bovendien! Margaret Ann Shriver, zoals ze in 1957 werd geboren in het zuiden van de USA, koos op haar vijftiende een nieuwe naam, eentje die beter bij haar paste. Waarom dat een mannennaam moest zijn, daarover bestaan verschillende verhalen...

In ieder geval is deze dame een vrouw "met ballen aan haar lijf". Toen ze in 2005 de Orange Prize for Fiction in ontvangst mocht nemen, de prestigieuze prijs voor de beste Engelstalige schrijfster van het jaar, wond ze er geen doekjes om dat ze vond dat ze hem ook effectief verdiend had. Haantjesgedrag dat haar ook in interviews en het publieke debat niet vreemd is, maar dat bij een man bejubeld zou worden terwijl het haar net de reputatie oplevert kil en arrogant te zijn.


Maar Shriver had effectief hard aan de weg naar het succes getimmerd. Aan We moeten het even over Kevin hebben  (2003), de roman waarvoor ze de Orange Prize ontving, gingen zeven andere boeken vooraf: zes romans zorgden voor weinig beroering in de Angelsaksische letteren en manuscript nummer zeven vond zelfs geen uitgever meer. Ondertussen hield ze het hoofd boven water als journaliste, veelal vanuit het Verenigd Koninkrijk. Maar ook na deze tegenvallers op het literaire vlak zette ze koppig door. Ze moest en ze zou romanschrijfster blijven. "Ik voelde me zoals wanneer ik ga joggen en de weg voor me versperd wordt door iemand die maar wat loopt te slenteren," zei ze hierover. 'Get out of my fucking way', denk ik dan woedend."

In We moeten het even over Kevin hebben is die “harde kant” van de schrijfster ook goed zichtbaar. Een high school massacre wordt door Shriver, zelf bewust kinderloos, perfect gebruikt om het moderne moederschap grondig te fileren. Genadeloos, cynisch stout en controversieel. En met onderwerpen als obesitas of het Amerikaanse health care systeem van de USA schuwt ze ook in haar andere boeken de controverse niet.Een Amerikaanse Herman Koch, een vrouwelijke Jonathan Franzen, ... u mag het allemaal geloven, maar wij zien toch vooral een intelligente romanschrijfster met een eigen stem! En daarom is Lionel Shriver nog de hele maand februari onze schrijfster van de maand.

Alles van Lionel Shriver in onze collectie
Een uitstekend interview met Lionel Shriver (Engelstalig)
Uitzending gemist: Wim Brands praat met Lionel Shriver
Youtube: Het panel van Uitgelezen over We moeten het even over Kevin hebben

Geen opmerkingen :