vrijdag 28 maart 2014

De Bende van Nijvel: lezing door Dirk HermansBib Maaseik
Donderdag 22 mei 2014 van 20.00 tot 22.00 uur 

Dertig jaar geleden, tussen maart 1982 en november 1985, beefde heel België. Dolle schutters trokken een bloederig spoor doorheen het land. 28 doden en meer dan 40 gewonden vormden de trieste eindbalans van een onhoudbare golf van geweld. Mannen, vrouwen en kinderen werden zonder genade en zelfs zonder enige emotie neergeschoten. Ondertussen zijn we zeven onderzoeksrechters en bijna drie miljoen dossierpagina's verder en werd er nog steeds niemand veroordeeld voor deze gruweldaden. Hield iemand de daders een hand boven het hoofd? Hoe langer de terreur duurde en hoe meer het onderzoek stagneerde, hoe meer het mysterie groeide. Er werd gesproken over connecties tot in de allerhoogste kringen, maar nooit kon daar iets van worden hardgemaakt.

Het dossier ontrafeld
Alle feiten over de geheimzinnige Bende van Nijvel  worden voor ons op een rijtje gezet door Dirk Hermans. Hij gidst ons door het dossier, dat in november 2015 onherroepelijk zal verjaren.

Hermans is een geboren Maaseikenaar die nu in Bree woont. Na een doortocht in het onderwijs ging hij als freelance journalist aan de slag. Ondertussen werkt hij als copywriter, schrijver en leidt hij de jonge, dynamische uitgeverij Vertelpunt. Kortom: een man met een hart voor verhalen. Zijn tweede roman Schaak is een thriller die zich afspeelt eind jaren tachtig, in de nasleep van de Bende van Nijvel en de CCC. Het is het verhaal van een muziekjournalist die terecht komt in een samenzwering tegen de Belgische staat.

Geïnteresseerd in een boeiende avond over één van de donkerste periodes uit de Belgische geschiedenis? Deelname is gratis. Meld je aan via maaseik@bibliotheek.be

Deze lezing is een organisatie van Davidsfonds Maaseik i.s.m. de bibliotheek. 

www.dirkhermans.be
www.vertelpuntuitgevers.be/auteursbios/dirk-hermans

Geen opmerkingen :