dinsdag 1 april 2014

Schrijver van de maand: Dave Eggers

Deze maand geen schrijver in de spotlight die zich opsluit in de ivoren toren van de literatuur, maar wel eentje met een sterk politiek en maatschappelijk engagement. Met zijn laatste boek De cirkel richt hij zijn scherpe pijlen op de technologierevolutie van de sociale media en het einde van de privacy dat zij propageren. Ideaal dus als leesvoer tijdens de Digitale Week die we deze maand organiseren!

Dave Eggers werd in 1970 geboren in Boston. Na een soort van normale jeugd die voor een schrijver weinig inspiratie oplevert, ging hij journalistiek studeren. Aan zijn leven van dertien-in-een-dozijn kwam echter abrupt een einde toen in 1990 zijn beide ouders stierven. Hij stopte met zijn studies en ging voor zijn achtjarig broertje zorgen, met alle gevolgen van dien voor zijn privéleven. Hij smeedde die ervaringen echter om tot een tragikomische en sterk "verliteratuurde" roman, Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit.

Zijn debuut sleepte de ene prijs na de andere in de wacht, en opeens was Dave Eggers wat ze in het Engels een household name in de Amerikaanse letteren noemen. Maar, zoals het gerenommeerde Time magazine over hem zei:
Veel schrijvers die met een bestseller debuteren zien het als een goede manier om een carrière te beginnen. Dave Eggers begon in plaats daarvan een beweging. *
Die beweging is 826 Valencia / 826 National, een non-profit organisatie die zich inzet om schrijftalent te ontwikkelen bij kinderen en jongeren. Verder is hij bijvoorbeeld ook de bezieler van McSweeney’s, een invloedrijke uitgeverij-met-magazine, en van ScholarMatch, dat jongeren die hun studiekosten niet kunnen betalen in contact brengt met mogelijke mecenassen. Een greep uit zijn niet-literaire onderscheidingen? In 2008 won hij de TED Prize als beloning voor zijn enthousiaste en visionaire aanpak en in 2013 ontving hij van het prestigieuze Smithsonian magazine de American Ingenuity Award in de categorie "Social Progress". Een uitvoerig overzicht vind je op de Engelstalige Wikipediapagina over Dave Eggers.


Met deze achtergrond is het niet verwonderlijk dat Eggers ook actief is als schrijver van non-fictie. In die hoedanigheid hamert hij voortdurend op belangrijke maatschappelijke thema's, bijvoorbeeld de opwaardering van het leerkrachtenberoep. Aan deze kant van de oceaan is hij echter toch vooral bekend voor zijn uitstekende romans. Stuk voor stuk zijn het intelligente, interessante en stijlvolle meesterwerken, helemaal doordrongen van zijn engagement voor een betere wereld.

Ontdek ze nog de hele maand april in onze themastand tussen de boeken!

Dave Eggers in onze collectie
Dave Eggers op Wikipedia
De TED Wish van Dave Eggers
De prachtige Nederlandstalige website van Dave Eggers

Geen opmerkingen :