maandag 16 juni 2014

Schrijf je in voor het nieuwe seizoen van onze leesclub!

De leesclub is VOLZET! Gelieve dus niet meer in te schrijven!!!


In het najaar start de bibliotheek van Maaseik (i.s.m. Davidsfonds Maaseik) met het elfde seizoen van de ‘leesclub’.

Wat staat er op het programma?

Woensdag 8 oktober 2014 

Elementaire deeltjes / Michel Houellebecq
Elementaire deeltjes is het verhaal van de twee halfbroers Bruno en Michel, kinderen van eenzelfde moeder, die half verweesd los van elkaar opgroeien en elkaar pas later leren kennen. De in zijn schooltijd gekwelde Bruno ontwikkelt zich tot een ziekelijk aan seks verslaafde genotzoeker. De eenzame ziel Michel groeit uit tot een briljante moleculair bioloog, wiens onderzoekingen uiteindelijk zullen leiden tot de vervanging van de mens door een nieuwe, niet-individualistische soort. De levenswegen van de twee halfbroers zijn exemplarisch voor het morele bankroet van de liberale westerse samenleving, waarvan Houellebecq op visionaire wijze het einde aankondigt. Geschokte critici bezorgden Michel Houellebecq (1958) de kwade roep van respectievelijk seksist, antifeminist, homohater, racist, stalinist, pornograaf en voorstander van 'rasveredeling'. Evenzogoed waren er ook vele stormachtige toejuichingen. Het debat woedt voort rondom deze stoutmoedige roman, vooral in zijn thuisland Frankrijk. Het boek werd verfilmd door de Duitse regisseur Oskar Roehler.

Woensdag 12 november 2014

Contrapunt / Anna Enquist (E-boek) 
Anna Enquist (1945) is een van de bekendste schrijvers in de Nederlandse literatuur. Zij begon als dichter, maar maakte vooral naam met haar romans ‘Het meesterstuk’ (1994) en  Het geheim (1997). In ‘Contrapunt’ kijkt een moeder terug op het leven van haar verongelukte dochter, op de maat van de Goldberg-variaties, door Bach gecomponeerd na het verlies van zijn zoon. Zie korte recensie (Bron: NBD-Biblion)

Woensdag 10 december 2014

Vele hemels boven de zevende / Griet Op de Beeck  

In haar veelstemmige debuutroman laat de 40-jarige Vlaamse auteur, journaliste bij De Morgen, vijf personages vanuit ik-perspectief beurtelings hun verhaal vertellen: de zussen Eva (36) en Elsie (42), hun vader Jos (71), Elsies dochter Lou (12) en de kunstschilder Casper (46), een vriend van Eva die door haar Elsie leert kennen en een relatie met haar begint. Zie korte recensie (Bron: NBD-Biblion). Beluister hier een interview met de auteur.  
Te noteren: op woensdag 17 december 2014 om 20.00 uur verzorgt Griet Op de Beeck een lezing in de bibliotheek van Maaseik!  

Woensdag 4 februari 2015

Open stad / Teju Cole  

De auteur: New Yorker met Nigeriaanse roots. Debutant die ook fotograaf en kunsthistoricus is. Het boek: geen traditionele roman, een wandeling door New York (en Brussel) met een erudiete gids. Driemaal bekroond in de VS. ‘Duizelingwekkend en poëtisch, geschreven met scherpzinnige blik.’ (****) (De Standaard der Letteren 13/04/2012). Zie ook deze recensie uit Knack

Woensdag 25 maart 2015

Het is de liefde die we niet begrijpen / Bart Moeyaert (E-boek)
De Vlaamse auteur Bart Moeyaert is misschien vooral als jeugdauteur bekend, maar hij moet zeker niet onderdoen voor zijn collega’s die zich richten op een volwassen lezerspubliek. ‘Het is de liefde die we niet begrijpen’ is een bundel met drie verhalen, die één geheel vormen. De ik-figuur beschouwt hetgeen om haar heen in de familie gebeurt, waarbij haar moeder steeds weer als bedreigende figuur een belangrijke rol speelt. In het eerste verhaal ontmoeten we de zoveelste minnaar van haar moeder, Brodzek, die alleen Pools praat. In het tweede verhaal maken we kennis met een oude man in een rolstoel die bij de familie intrekt nadat haar grootmoeder is overleden. In het derde verhaal vertrekt haar broer na de bijna traditionele ruzie met weer een andere minnaar van haar moeder. Moeyaert heeft geen eenvoudig chronologisch verhaal over een familie geschreven, maar geeft de lezer op indringende wijze in drie schetsen voldoende materiaal om zich een beeld van deze familie te vormen, een familie waarbij iedereen op zoek is naar een bepaalde vorm van liefde. (Bron: NBD-biblion)

Woensdag 20 mei 2015

Lolita / Vladimir Nabokov
Deze controversiële klassieker uit de wereldliteratuur stond al lang op onze wenslijst met mogelijk te bespreken boeken. De kogel is eindelijk door de kerk: we gaan Lolita lezen in Maaseik! Meer info tref je aan op Wikipedia.  
Te noteren: op woensdag 27 mei 2015 om 20.00 uur verzorgt Karel Deburchgrave een lezing in de bibliotheek van Maaseik over de verfilming(en) van Lolita! 

Praktische informatie

De besprekingen vinden telkens plaats van 19.30 uur tot 21.30 uur.
Begeleiding: Marietje Broens

Maximum aantal deelnemers: 20 
Kostprijs: 30 euro (inclusief twee e-boekenabonnementen ter waarde van 5 euro/abonnement!)
‘Contrapunt’ van Anna Enquist (2de bespreking) en ‘Het is de liefde die we niet begrijpen’ van Bart Moeyaert (5de bespreking) gaan we als e-boek lezen. Van de andere 4 boeken stellen we de fysieke exemplaren tijdig ter beschikking.

Wil je graag deelnemen?
Bezorg ons dan zo snel mogelijk je naam, voornaam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum via maaseik@bibliotheek.be. Vergeet echter vooral niet het bedrag te storten op het volgende rekeningnummer van Stad Maaseik: BE55 0910 0048 6544 (IBAN: BE55091000486544, BIC: GKCCBEBB). Vermeld in de mededeling de naam van de deelnemer + ‘leesclub bibliotheek’.  


Opgelet: de inschrijving is pas geldig na ontvangst van de betaling!

Geen opmerkingen :