vrijdag 12 december 2014

In memoriam: Pierre RaetsDeze week vernamen we het droevige nieuws dat onze oud-collega Pierre Raets (op pensioen sinds 1 april 2014) overleden is.

Na Pierre zijn pensionering hebben we vaak aan hem gedacht en ons afgevraagd hoe hij het stelde bij zijn dochter in Halen. Via zijn kinderen die regelmatig naar Maaseik afzakten, vernamen we dan dat hij graag in Halen was, vooral omdat hij zijn kinderen en kleinkinderen daar dicht bij zich in de buurt had en hij steeds op hen kon rekenen. 

Als collega’s bewonderden we Pierre in vele opzichten voor zijn parate kennis over veel onderwerpen en vragen die in de bib aan bod kwamen. Geschiedenis, literatuur, taal, klassieke muziek, onderwijs, opzoekingen in catalogi,… Pierre gaf niet snel op, hij bleef zoeken totdat hij de informatie te pakken had waarmee hij de bezoeker optimaal van dienst kon zijn.

Pierre kon ook boeiend vertellen over het rijke verleden van Maaseik. Zijn interesse in de geschiedenis van Limburg en specifiek Maaseik was daar natuurlijk niet vreemd aan. Als hij je door de stad rondleidde manifesteerde hij zich als een volleerd causeur en wist hij menig bezoeker te voorzien van tekst en uitleg. Als Pierre een standpunt te verdedigen had, deed hij dat vol overgave en slaagde hij er keer op keer in met de nodige argumenten en bewijsvoeringen zijn tegenstander te overtuigen.

Pierre was al enkele jaren op pensioen in zijn school en sindsdien werd hij geconfronteerd met steeds meer gezondheidsklachten. Hij moest regelmatig naar het ziekenhuis om aan te sterken, maar nadien zagen we hem telkens weer met de nodige energie zijn werk in de bibliotheek voortzetten. Want hij kon  de bibliotheek moeilijk missen…

Jammer genoeg heeft Pierre na zijn pensionering in de bib niet meer veel tijd gekregen, maar hij vond het belangrijk om samen met zijn kinderen te zijn en te genieten van de kleine dingen rondom hem.

Wij wensen de familie veel sterkte bij dit verlies, dat er veel te vroeg moest komen.

Wij zullen Pierre blijven herinneren als een toffe collega die zijn werk steeds stipt en plichtsgetrouw invulde en die de bibliotheek beschouwde als een noodzakelijke dienstverlening voor jong en oud. Wij nemen nu afscheid van Pierre met de woorden die hij altijd gebruikte als zijn werk erop zat… Tot ziens, tot de volgende keer!

Geen opmerkingen :