dinsdag 20 januari 2015

Toast Literair met Wim Lemmens en de gebroeders Van EyckOp zondagvoormiddag 18 januari organiseerden we samen met Davidsfonds Maaseik de vijfde editie van Toast Literair in de bib van Maaseik. 

Omdat we midden in het Van Eyckjaar zitten, nodigden we Wim Lemmens uit om zijn gloednieuwe publicatie toe te lichten, die handelt over de oprichting van het standbeeld van de gebroeders Van Eyck in 1864. Op basis van wetenschappelijk onderzoek van archiefmateriaal, kranten en tijdschriften schetst Wim Lemmens in zijn boek de problematische wordingsgeschiedenis van het monument en gaat dieper in op de beeldvorming over de schilderende broers in de negentiende eeuw. Hij werpt ook een blik op het lokale weefsel van de stad. 

Wim Lemmens ontpopte zich tijdens zijn lezing tot een bevlogen spreker, die een breed publiek weet te boeien, door zijn wetenschappelijk werk op een bevattelijke manier en met de nodige kwinkslagen te presenteren. 

Tijdens de pauze en na afloop van de lezing konden de aanwezigen een aantal unieke documenten bewonderen, die voor de gelegenheid tentoongesteld werden. Davidsfonds Maaseik droeg ondertussen zorg voor de receptie met lekkere drankjes en versnaperingen.  'De Gebroeders Van Eyck : een geschiedenis rondom het monument'  kost 25 euro en is te koop bij:
• Boekhandel Van Venckenray, Bosstraat 16, Maaseik
• Standaard Boekhandel, Bosstraat 72, Maaseik
• Het Cultureel Platform: vaneyckjaar@gmail.com
Geen opmerkingen :