maandag 7 september 2015

Verslagje workshop “Knap Recy-KLEREN” in de Bib op zaterdag 22 augustus 2015Het project ‘Laat je strikken voor de wereld’ wil op een laagdrempelige, ludieke manier Noord-Zuidthema’s bij de brede Limburgse bevolking brengen door middel van creatieve, plezante workshops. Eén van die workshops is “Knap recy-kleren”, waarbij deelnemers aan de slag gaan met oude, versleten of ongedragen kledingstukken. Met schaar, lijm, naald en draad toveren ze de mooiste creaties tevoorschijn. Sjaals, juwelen, handtassen, etuitjes voor brillen, linnen zakken ... er valt altijd wel iets origineels te bedenken..

Op zaterdag 22 augustus fungeerde onze bib als decor voor zo een toffe workshop. De leeszaal werd ingericht als naaiatelier waarin dertien enthousiaste deelnemers aan de slag gingen met oude kleding die ze zelf meegebracht hadden. De workshop werd begeleid door Evy Van Eynde.

Evy maakte de deelnemers ook deelgenoot van het verhaal achter onze kleren, een verhaal dat spijtig genoeg niet altijd even fraai klinkt: van vervuilende katoenteelt over de productie in de kledingfabrieken van Bangladesh, kinderarbeid,...  Tips voor een 'schonere' garderobe zijn dus welkom. 

Sommige deelnemers gingen gretig aan het werk, andere keken liever een beetje rond en staken hier en daar een handje toe. Er werd gezellig veel gebabbeld. Over de impact van de textielindustrie op ons milieu, over ons consumptiegedrag maar ook over patronen voor kinderkleedjes. Na de workshop ging iedereen wel met iets moois naar huis: de ene met een handige linnen zak gemaakt van versleten t-shirts, de andere met een uniek brillenetui van een oude lap stof. De ene met een herinnering aan een tof gesprek, de andere met een goed gevoel. Op die manier brengt het project ‘Laat je strikken voor de wereld’ de mensen niet alleen iets bij, het brengt hen ook samen.

(i.s.m.  Opvoedingswinkel Maasland)

Geen opmerkingen :