dinsdag 13 oktober 2015

Bibliotheekweek 2015: auteurslezing Diane Broeckhoven ("Top 25 Verborgen parels")

Woensdag 14 oktober 2015 om 20.00 uur  
         Diane Broeckhoven leest voor en vertelt uit haar werk, in het bijzonder uit De buitenkant van meneer Jules, dat in de “Top 25 Verborgen Parels” prijkt.

Aan het geordende en bijna als in een ritueel verlopende samenzijn van het bejaarde echtpaar Alice en Jules komt abrupt een eind wanneer Jules, die naar loffelijke gewoonte 's morgens de koffie heeft gezet, door Alice dood wordt aangetroffen in de sofa. Aanvankelijk dringt de waarheid niet echt door tot Alice. Als dat dan toch gebeurt, dan staat zij erop niemand te verwittigen en in volstrekte afzondering bij haar gestorven man te blijven. Even lijkt het erop dat dit ook zal lukken, maar dan komt vaste schaakmaat van Jules, de autistische buurjongen David, op de proppen. Hij neemt tijdens het schaken Jules' plaats in en van hem komt ook de schitterende uitspraak dat "de buitenkant van meneer Jules" nu aanwezig is. Bij Alice komen de herinneringen op, die niet steeds even fraai zijn. Eindelijk zal ze de dingen kunnen vertellen die ze nooit eerder heeft durven uitspreken.

Een greep uit de recensies en lezersreacties

 “De buitenkant van meneer Jules” is een tekst waarin geen woord te veel staat en daar zijn opmerkelijke spankracht aan ontleent”.

“Dit is het beste boek dat ik in jaren heb gelezen, zijn gewicht in goud waard , zo mooi !” 

 “Dit boek is ontroerend eenvoudig, herkenbaar, en vervalt nooit in melodrama of goedkoop sentiment. Diane Broeckhoven weet op een ongewoon boeiende manier, en met 'gewone' woorden een alledaags en toch taboe onderwerp in een vlotlezend verhaal te behandelen.” 

 “Dit kleine boekje slaagt erin om in weinig woorden maar toch zo treffend een onderwerp aan te snijden waarover weinig wordt gepraat: Hoe 'normaal' gaan wij in onze overgeorganiseerde maatschappij nog om met iemand die gestorven is. Alles moet snel snel gaan, want er moet o zo veel geregeld worden. Hoofdpersonage Alice doet niet wat van haar verwacht wordt, als ze haar echtgenoot dood aantreft, maar beslist nog een dag door te brengen met 'de buitenkant van meneer Jules'. Ook de manier waarop David, de autistische buurjongen in beeld gebracht wordt, is erg treffend! Ik kan iedereen aanraden dit boek te lezen!”

 “Haar verhalen stralen een bijzondere warmte uit en dat idee kreeg ik ook toen ik haar ontmoette: een heel warme, sympathieke vrouw. Met gewone taal weet ze dagelijkse dingen naar een heel ander niveau te tillen. Een heel dun boekje dat ik iedereen kan aanbevelen, zijn gewicht in goud waard!” 

“Het is een boekje om te koesteren en te herlezen. Het echte leven: verdriet, ontgoocheling, bedrog, pijn, hoop, ontroering, liefde…”

Deelname aan deze lezing is gratis, meld je aan (maaseik@bibliotheek.be of 089 564 074).


Voor deze auteurslezing ontvangt de bibliotheek een subsidie van het Vlaams Fonds voor de Letteren.


Van 1 tot 18 oktober kan je stemmen voor de “Top 25 Verborgen Parels” op www.verborgenparels.be 

Laat tijdens het stemmen je e-mailadres achter en maak kans op een gratis i-pad!

Eind oktober stellen de bibliotheken een “Best of” van de top 25 drie maanden lang gratis ter beschikking als e-boek via een tijdelijke lees-app. Een cadeautje van de Bib aan alle lezers!

Tijdens de bibliotheekweek organiseren we nog een aantal andere interessante activiteiten in de bib. Ontdek ze in dit OVERZICHT


Geen opmerkingen :