vrijdag 19 februari 2016

Een verkwikkende muzikale avond met Patti Smith en haar generatiegenoten
Op woensdag 17 februari was vinylosoof en melomaan Laurens Leurs te gast in onze bib. Hij bezorgde de ca. 35 toehoorders een inspirerende avond vol muzikale parels.

De  geprezen memoires van new wave icoon, punkdichteres/zangeres Patti Smith - herinneringen aan haar leven en vriendschap met Robert Mapplethorpe -  die ze neerschreef in Just kids: het verhaal van een vriendschap, fungeerden als welkome kapstok voor een boeiende muzikale reis met verrassende haltes. 

Monumenten uit de rockgeschiedenis zoals The Beatles, The Rolling Stones, The Doors, Velvet Underground, Janis Joplin of de in het leven van Patti Smith alomtegenwoordige Bob Dylan, mochten in dit verhaal natuurlijk niet ontbreken, maar Patti Smith liet zich ook inspireren door onbekendere en zeker bij een breed publiek zo goed als vergeten klassebakken waaronder Tim Buckley, Alex Chilton (Big Star) of Tim Hardin en ze zocht het niet alleen in de pop, rock of folk uit de sixties. Ook soul (James Brown, Motown), doo wop, opera (Puccini), Kurt Weill, jazz (John Coltrane, Billy Holiday, Nina Simone) of Franse chansons (Jacques Brel, Edith Piaf, Juliette Gréco) drukten hun stempel op de weg die Patti Smith met haar eigen muziek zou inslaan.  

Patti Smith brak door  in het midden van de  jaren zeventig met Horses, haar debuutalbum dat uitgroeide tot een rockklassieker met een al even beroemde cover, want het portret op de voorzijde bewerkstelligde tegelijk de doorbraak voor Robert Mapplethorpe als fotograaf.  Patti Smith wordt vanaf dan beschouwd als één van de pioniers binnen de New Yorkse  punk/new wave beweging. 

Haar collega’s uit die woelige tijden kwamen ook langs tijdens het betoog van Laurens. Denk maar aan Blondie (met concurrente Debbie Harry), Television, The Ramones, Talking Heads of Richard Hell.  Laurens had ook aandacht voor hun obscure voorlopers uit de sixties. Dan hebben we het over garagebands zoals The Sonics of  13th Floor Elevators, maar ook over de toen nog onbekende Iggy Pop en zijn Stooges.

Al deze muziek en nog veel meer werd mooi verweven met het verhaal uit het boek van Patti Smith en haar vriendschap met "soulmate" Robert Mapplethorpe.  Tussendoor kreeg ook Patti’s eigen muziek de gepaste aandacht.  Haar bekendere nummers zoals Because the night of people have the power werden afgewisseld met minder voor de hand liggende songs, waarbij ook eigenzinnige covers uit het repertoire van haar helden. 

Een avond die zeker smaakt naar meer!

Nagenieten kan met onderstaande playlists of leen wat muziek van Patti Smith, haar voorbeelden of haar generatiegenoten in de bib! Nog enkele playlists

Deze muzikale lezing werd georganiseerd i.s.m. De Leesclub.

Geen opmerkingen :