dinsdag 21 juni 2016

Schrijf je in voor het nieuwe seizoen van onze leesclub! VOLZET!!!

In het najaar start de bibliotheek van Maaseik (i.s.m. Davidsfonds Maaseik) met het dertiende seizoen van de leesclub.  

Wat staat er op het programma?


Woensdag 28 september: “De autonauten van de kosmosnelweg” / Julio Cortázar & Carol Dunlop  
De bekende destijds in Parijs wonende Argentijnse schrijver Julio Cortázar (°1926   +1984) en zijn schrijvende/fotograferende Canadese vrouw Carol Dunlop (°1946  +1982) vatten in 1978 het plan op om langs de autosnelweg van Parijs naar Marseille te reizen zonder van de weg af te gaan, overnachtend op de parkeerplaatsen en in motels. Dit plan realiseerden zij met een kampeerbusje van 23 mei tot 23 juni 1982 en dit boek bevat het relaas van hun 'expeditie'. Een tedere, wonderlijke en blijmoedige hommage aan de liefde!
Woensdag 26 oktober:  “Goddelijk huishouden” / Marie Phillips  
De Britse auteur Marie Phillips (°1976) brengt een komische, moderne mythe over de belevenissen van de Griekse goden in het hedendaagse Londen. De goden zijn aan lager wal geraakt.  Dionysus wordt neergezet als een alcoholistische dj en liefdesgodin Aphrodite doet aan telefoonseks. Als tv-medium Apollo verliefd wordt op een gewoon meisje is dat het begin van veel ellende.
Woensdag 7 december: “ Menuet” / Louis Paul Boon  
Een ongewenst zwangere vrouw, haar man en de door hem begeerde huishoudster vertellen elk hun verhaal. In deze roman dringt Boon (°1912 +1979) door tot de existentiële kern van eenzaamheid. Klassieke wereldliteratuur uit Vlaanderen!  
Woensdag 8 februari:  Gedichten uit het Nederlandse taalgebied
We nemen de mooiste poëzie uit het Nederlandse taalgebied onder de loep.  Daarbij denken we bijvoorbeeld aan Toon Hermans, Bart Moeyaert, Herman de Coninck, Hugo Claus, Leonard Nolens, Annie MG Schmidt, Joke Van Leeuwen of Willem Elschot. Elke deelnemer brengt een aantal favoriete gedichten mee naar de bespreking, het mogen ook gedichten zijn van onbekende dichters.
Woensdag 29 maart: “Tongkat” /   Peter Verhelst
Peter Verhelst (°1962) schetst in een meeslepende, toverachtige stijl een samenleving die ten onder gaat aan de gevolgen van de moord op Prometheus, de jongen-die-het-vuur-achter-zijn-tanden bewaarde. Uit de resten van oude mythen, sagen, religies en moderne en historische gebeurtenissen bouwt de Vlaamse schrijver aan een eigen mythe met apocalyptische dimensies.
Woensdag 17 mei: “Madame Bovary” / Gustave Flaubert
Deze klassieker uit de wereldliteratuur moeten we wellicht niet meer voorstellen!  De Franse auteur Gustave Flaubert (°1821 +1880) vertelt hoe Emma Bovary, een jonge vrouw uit de provincie die hunkert naar het bruisende leven in de stad, zich in de armen stort  van een man die haar waarlijk bemint. Het gaat hier om de eerste moderne roman, grondig en eigenzinnig neergeschreven, maar ook met hartpijn beleefd door een auteur die in zijn boeken ieder spoor van de schrijver wilde wissen, maar in de tragische figuur van een vrouw die ten onder gaat aan haar illusies, toch ook zijn eigen diepe teleurstelling in het leven vormgaf ("Madame Bovary, c'est moi!"). Maar bovenal is het een stilistisch meesterwerk. We lezen het in de zeer accurate vertaling van Hans van Pinxteren  
Op woensdag 27 september 2017 verzorgt filmkenner  Karel Deburchgrave  een lezing over de verfilmingen van Madame Bovary!

Praktische informatie


De besprekingen vinden telkens plaats van 19.30 uur tot 21.30 uur.
Begeleiding: Marietje Broens
We stellen de fysieke exemplaren van elk boek tijdig ter beschikking aan alle deelnemers. De info over hoe we de gedichten gaan aanpakken volgt later.
Opgelet: de leesclub is volzet voor seizoen 2016-2017, gelieve dus niet meer in te schrijven! 

Geen opmerkingen :