maandag 5 september 2016

In het spoor van de rechtvaardige rechters

vtbKultuur Maaseik, NEOS Maaseik en Bibliotheek Maaseik  organiseren een voordracht

 

In het Spoor van de Rechters

Donderdag 17 november 2016 om 19.30 uur
 
In de nacht van 10 op 11 april 1934 worden twee zijpanelen van het wereldvermaarde Lam Gods retabel van de gebroeders Van Eyck uit de Gentse kathedraal ontvreemd. Het minst waardevolle, een “grisaille” met een afbeelding van Sint Jan De Doper, wordt vrij snel aan het bisdom terugbezorgd. De onderhandelingen over de teruggave van het paneel met de Rechtvaardige Rechters lopen echter spaak en de zaak blijft tot heden onopgelost.
Bestaat het paneel nog en indien ja, waar zit het dan wel verborgen? Wie heeft de diefstal gepleegd en waarom? Handelde de dief uit eigen belang of waren er opdrachtgevers achter de schermen?
De kunstroof groeide uit tot één van de grootste uit de recente geschiedenis en het mysterie errond houdt nu al meer dan 80 jaar mensen in de ban.
Willy Nachtergaele uit Zulte is één van de vele onderzoekers die al jaren gefascineerd is door de geheimzinnige verdwijning van de rechtvaardige rechters. Tijdens zijn speurtocht ontdekte hij een nieuw spoor en komt daarbij tot een verbijsterende conclusie!
Ben jij ook benieuwd naar zijn bevindingen? Kom dan op donderdag 17 november naar de bibliotheek van Maaseik en treed samen met Willy Nachtergaele in de voetsporen van meneer Arseen, de “vermoedelijke dader”.
Tijdens deze geanimeerde lezing van ca. 80 minuten verneem je eerst alles over het Lam Gods en de diefstal, waarna de spreker je onderdompelt in zijn speurtocht naar de bergplaats van het gestolen paneel. Je krijgt daarbij uniek beeldmateriaal te zien.
De lezing vindt plaats op donderdag 17 november en start om 19.30 uur in de Bibliotheek van Maaseik – Bleumerstraat 68.
De toegang is gratis (inclusief drankje). Meld je aan bij:

Geen opmerkingen :