vrijdag 18 november 2016

VOLZET ! "Mijn jonge jaren in Afrika" & "Rwanda, mijn verhaal"

vtbKultuur Maaseik en Bibliotheek Maaseik organiseren een dubbele auteurslezing
“Mijn jonge jaren in AFRIKA” (Henri Neel) 
&  “Rwanda, mijn verhaal” (Johan Swinnen)
DEZE LEZING IS VOLZET, gelieve dus niet meer in te schrijven! 
In 1966 vertrekt Maaseikenaar Henri Neel als kersverse landbouwingenieur met zijn familie naar Rwanda om te werken in het nationale landbouwonderzoeksinstituut ISAR.
In 1980 wordt hij beheerder van de door België gefinancierde landbouwprojecten op de Belgische ambassade in Kigali en vervolgens ook in Kinshasa. De daaropvolgende jaren wordt hij aangesteld als adviseur van de minister van Ontwikkelingssamenwerking in Brussel.
In 1992 vertrekt hij als hoofd van de Belgische hulpprogramma’s naar Burundi, waar hij vanop de eerste rij de Burundese burgeroorlog meemaakt. Gedurende zijn 32-jarige overzeese carrière bezoekt hij nog vele andere ontwikkelingslanden.
“Mijn jonge jaren in Afrika” geeft een inzicht in het leven van een ontwikkelingshelper en bevat naast het verhaal van zijn belevenissen ook de lessen die de auteur hieruit trekt op het vlak van maatschappij en ontwikkeling in het algemeen.
Dhr. Johan Swinnen, ere-ambassadeur, stelt zijn boek “Rwanda, mijn verhaal” in het kort voor.
In het voorjaar van 1994 loopt het gruwelijk mis in Rwanda. Van 6 april tot half juli komen er minstens een half miljoen mensen om. Belgisch ambassadeur Johan Swinnen moet Kigali in allerijl verlaten, waar hij sedert zijn aankomst in de zomer van 1990 de kantelmomenten in de aanloop naar de tragedie van zeer dichtbij meemaakte.
Tweeëntwintig jaar later probeert hij te begrijpen waarom de hervormingen en het vredesproces jammerlijk faalden en hoe de genocide mogelijk werd. Met grote zin voor detail en nuance beschrijft hij de hoofdrolspelers, de omstandigheden en de manier waarop de geschiedenis voor zijn ogen ontspoorde. Zo groeit “Rwanda, mijn verhaal” uit tot een boek over Afrikaanse agenda’s en verzuchtingen maar ook over de rol die wij, Belgen en Europeanen, willen en kunnen spelen in Afrika.
De lezing vindt plaats op vrijdag 10 februari 2017 en start om 19.30 uur in de Bibliotheek van Maaseik -  Bleumerstraat 68.
De toegang is gratis (inclusief drankje), maar meld je wel aan bij:

Geen opmerkingen :