vrijdag 24 maart 2017

Tentoonstelling "Lezen en schrijven met Anne Frank"


Een reizende, educatieve tentoonstelling voor kinderen vanaf 9 jaar



Lezen en schrijven horen bij elkaar. Deze reizende tentoonstelling met actieve workshop voor kinderen laat dit zien aan de hand van het verhaal van Anne Frank. Anne las veel boeken en schreef naast haar dagboek ook in een verhaaltjesboek en mooie zinnen boek.

De tentoonstelling geeft een beknopt overzicht van het leven van de familie Frank en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Bovendien maken de bezoekers kennis met teksten die Anne Frank schreef tijdens de twee jaar die zij doorbracht in de schuilplek aan de Amsterdamse Prinsengracht.

De expositie bestaat in totaal uit acht panelen. Een deel van de tentoonstelling heeft de vorm van een kamer – een verwijzing naar de kamer van Anne Frank in het Achterhuis. De buitenkant van de ‘kamer’ toont horizontaal een tijdlijn die elk paneel in tweeën verdeelt. Het gedeelte boven de tijdlijn (in kleur) vertelt het persoonlijke verhaal van Anne Frank; onder de tijdlijn wordt de ‘grote’ geschiedenis verteld (in zwart-wit). Op deze manier wordt aanschouwelijk welke gevolgen de opkomst van de nazi’s had voor één enkel joods gezin. Op de panelen aan de binnenkant van de tentoonstelling staat het schrijverschap van Anne Frank centraal. Er zijn citaten te zien uit haar dagboek, maar ook gedeeltes uit verhaaltjes die Anne Frank schreef tijdens de onderduikperiode. Daarnaast worden er omslagen voorgesteld van de boeken die Anne las in het Achterhuis. Hedendaagse jongeren vertellen over de boeken die ze nu lezen. Daarmee draagt de tentoonstelling bij tot leesbevordering onder jongeren. De geschiedenis, het leven en de dood van Anne Frank vormen een zeer krachtig middel om op een herkenbare manier voor en met kinderen menselijk leed, veroorzaakt door andere mensen, bespreekbaar te maken en zo te werken aan een houding van actief respect!

De tentoonstelling ‘Lezen en schrijven met Anne Frank’ komt wegens grote belangstelling voor een derde keer naar de bib van Maaseik van 18 april tot 19 mei 2017. 

Je kan de tentoonstelling gratis bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Info: bibliotheek@maaseik.be 

Geen opmerkingen :