donderdag 17 september 2009

Zelfbediening in de bib van Maaseik

Van 2009 RFID technologie in de bib

De bib van Maaseik zal in het voorjaar 2010 overschakelen op een zelfservicesysteem. Voor het ontlenen of inleveren van materialen is het vanaf dan niet meer nodig om je aan te melden bij het personeel. In de plaats daarvan komen er 4 zelfbedieningsstations, waarmee je alle materialen op een eenvoudige manier kan laten registreren. Er komt ook een betaalautomaat. De technologie waarvan gebruik gemaakt wordt is RFID. Dat staat voor 'Radio Frequency Identification'. De informatie wordt namelijk gelezen door middel van radiofrequenties. Dit betekent dat er geen streepjescodes meer gescand moeten worden, want alle info zit opgeslagen in een chip. Voordat het echter zover is, moeten we eerst al onze boeken, strips, cd’s, DVD’s en tijdschriften voorzien van een dergelijke chip. Daarvoor huren we een speciaal conversiestation, waarmee we de hele bib zullen doorkruisen, totdat de volledige collectie geconverteerd is. Gisteren werd het startschot gegeven. Eerst komt de jeugdafdeling aan bod. We gaan ervan uit dat tegen midden december alle materialen geconverteerd zijn. Na het converteren staan er nog een aantal andere aanpassingen op het programma. De indeling van de bib zal namelijk ook vernieuwd worden. Het is de bedoeling om in de loop van februari 2010 definitief te starten met zelfbediening.

Een vraag die we regelmatig krijgen is: ‘En wat gaat het personeel doen, op het moment dat de zelfbediening een feit is?’ Het is inderdaad zo dat ons personeel grote uitdagingen tegemoet ziet, met vernieuwde takenpakketten! Vermits de routinewerkzaamheden aan de balies wegvallen, krijgt de personeelsploeg namelijk de handen vrij om zich meer bezig te houden met de begeleiding van individuele gebruikers en dienstverlening t.o.v. specifieke doelgroepen. Ook wordt het mogelijk om de openingsuren uit te breiden, zonder dat we daarvoor extra personeel nodig hebben. Maar zover zijn we nog niet, eerst is er nog heel wat werk aan de winkel! Je kan onze werkzaamheden volgen via dit fotoalbum.

De bib van Maaseik zal de vierde Limburgse bibliotheek zijn, die de omschakeling maakt naar zelfbediening d.m.v. RFID. In de bibliotheken van Bree, Genk en Peer is dit systeem al een tijdje operationeel. De bibliotheken van Hasselt beschikken ook over zelfbedieningsbalies, maar daar werkt men nog met de oude technologie (inscannen van barcodes).

Deze bibliotheekvernieuwing vindt plaats met ondersteuning van het Provinciebestuur Limburg en van het Provinciaal Steunpunt voor Limburgse Bibliotheken.

1 opmerking :

Jan Collet / Bib Kalmthout zei

Een kleine stap voor de mensheid, maareen grote voor de bib van Maaseik. Proficiat!