woensdag 22 december 2010

Welke boeken, cd’s en dvd’s scoren het best in onze bib?


2010 loopt op zijn laatste glibberige sneeuwbeentjes. De eindejaarslijstjes vliegen ons weer om de oren. Wij zijn vooral benieuwd met welke bibmaterialen onze bezoekers de eindejaarsperiode het liefst doorbrengen. Daarom presenteren we je vandaag een overzicht van de boeken, cd’s en dvd's die momenteel het populairst zijn in onze bib.

In de Top 10: romans voor volwassenen geven spanning en romantiek de toon aan. Pieter Aspe is hier nog altijd de populairste auteur.

1. De cel / Pieter Aspe
2. De eenzaamheid van de priemgetallen / Paolo Giordano
3. Elfenvuur / Monika Felten
4. Het laatste spoor / Charlotte Link
5. De liefde van haar leven / Harriet Evans
6. Medeplichtig / Nicci French
7. Misleid / Pieter Aspe
8. Op de vlucht voor eerwraak / Ayse
9. Trouwplannen / Katie Fforde
10. Het Venetiaans bedrog / Steve Berry


Uit de Top 10: informatieve boeken voor volwassenen leiden we af dat stedentrips het goed blijven doen. In de top 3 komen we twee Capitool reisgidsen tegen. Van Nederland tot China! Verrassender is dat in de top 10 maar liefst 3 boeken over Van Eyck opduiken. Een verklaring voor dit fenomeen vinden we wellicht in het gegeven dat Maaseik in 2014 de 150ste verjaardag van het standbeeld van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck viert. We zijn blij dat onze 'Van Eyck bibliotheek' van pas komt bij de voorbereidingen van dit grote evenement.

1. Amsterdam / Robin Pascoe 
2. Autorijden van A tot Z : theorie boek / Flor Koninckx
3. Beijing & Shanghai / Peter Neville-Hadley 
4. Joos Vijds tafele: de retabel van het Lam Gods / Alfons Lieven Dierick
5. Kind van de eeuwigheid / Kristi Jorde en Adriana Rocha
6. Het Lam Gods boek / Peter Schmidt
7. Pokeruniversiteit : onbeperkt spelend geld verdienen / Jan Meinert
8. Shaolin : in contact met je innerlijke kracht  / Bernhard Moestl
9. Sterker dan suiker / Sonja Kimpen
10. Van Eyck: Het Lam Gods, het mysterie schoonheid / Harold Van de Perre


Welke feestelijke muziek komt men in de bib halen om de jaarwisseling te vieren? Koploper in de Top 10: cd's  is de box ‘100 Hollandse klassiekers volume 2’, op de tweede plaats gevolgd door ‘100 nr. 1 hits’. Voor de rest is dit een gek lijstje, waarin Christoff, K3 en DJ Regi concurreren met vreemde eend in de bijt John Hiatt, die we hier zelfs twee keer ontmoeten.

De horrorfilm All the boys love Mandy Lane van Jonathan Levine voert de Top 10: dvd's aan. Verder is het al misdaad, spionage en oorlog wat de klok slaat, met uitzondering van een Mr. Bean in vakantiestemming.

De Top 10: verhalende boeken voor de jeugd wordt autoritair in beslag genomen door Geronimo Stilton.  Enkel ‘Hoe overleef ik zonder dromen’ van Francine Oomen speelt het klaar om zich hier tussen te nestelen op nummer 4.

Ook in de Top 10: informatieve boeken voor de jeugd duikt Geronimo op. ‘Knutselen met Geronimo’ neemt de derde plaats in. Voor de rest zijn het allemaal dino’s, smurfen, piraten en andere beesten die de dienst uitmaken.

1 opmerking :

Debbie zei

Leuk, zo'n overzicht. Interessante leestips!