vrijdag 6 mei 2011

‘Digital storytelling’ in de bib van Maaseik


Storytelling is de eeuwenoude kunst van het vertellen over gebeurtenissen in woorden, afbeeldingen en geluiden. Bij digital storytelling worden digitale tools gebruikt om dit verhaal te vertellen: digitale foto’s, gescande documenten, tekst, muziek en de eigen stem.

De bib participeert aan een project van Kifkif  en Bibnet waarbij jongeren hun eigen levensverhaal vertellen met digitale hulpmiddelen. Zij stellen vervolgens een filmpje samen van ca. 5 minuten. Voorbeelden kan je bekijken via kifkiftv.be.

Wat is de bedoeling van dit project?

Aan de hand van een persoonlijk digitaal verhaal laten jongeren aan de wereld zien wie ze zijn. Thema’s als familie, vriendschap, migratie enz. spelen hierbij vaak een belangrijke rol. Ook de multimediale geletterdheid (mediawijsheid) van jongeren wordt op een speelse en voor hen aantrekkelijke wijze  aangescherpt. Ze leren een verhaal schrijven, foto’s zoeken die de feiten van het verhaal ondersteunen, aangevuld met muziek die erbij past. KifKif wil via dit project ook de dialoog tussen verschillende generaties en culturen op gang brengen. De jongeren worden bijvoorbeeld aangespoord om met hun ouders en grootouders te praten over het verleden.

Het College Maaseik verleende haar medewerking. Leerkracht Nederlands Stefan Flipkens ging aan de slag met 22 leerlingen die elk hun scenario uitwerkten. Vorige week bezochten ze de bib op zoek naar extra materiaal waarmee zij hun scenario's konden aanvullen (foto’s, muziek, tekst). De scenario’s werden vervolgens verfijnd aan de hand van praktische tips en heel wat voorbeelden passeerden de revue. Vandaag is het de grote dag. Onder begeleiding van Carolina en Tinne (Kif Kif), Ilse (Bibnet), hun leerkracht Stefan en onze bibmedewerker Jan stomen de leerlingen hun filmpjes klaar in de bib.

Binnenkort tonen we de resultaten op deze blog en ons youtubekanaal!

Geen opmerkingen :